Дорого, але смачно: у Борисполі кілограм дині коштує від 15 до 30 гривень, а кавуна – 10
Ятки з динями та кавунами заполонили все місто. Баштанні везуть із Херсонщини та Узбекистану. І хоча продукції вистачає на будь-який смак – ціни поки що «кусаються», наголошують бориспільці.
«Херсонська диня «Амал» – 15 грн/кг, а узбецька «Торпеда» – 30 грн/кг. Кавуни по 10 грн/кг», – розповідає власник ятки Сеймур.
Баштанними у Борисполі чоловік займається вже 13 років. Каже, раніше кавуни купували тоннами, а зараз продають 200-300 кг за день, дині й того менше – до 100 кг.
Аби обрати смачний кавун і не витратити даремно гроші, Сеймур радить постукати по ньому: «Якщо почуєте дзвінкий звук – можна брати».
Продавати баштанні йому допомагає 16-річний Євген. Він у «бізнесі» років зо три. Найбільший кавун, який він продав, заважив на 14 кілограмів.
КОМПЕТЕНТНО
Кавуни краще їсти після 19 серпня
Щоб смачно і безпечно поласувати кавуном, краще купувати його після 19 серпня, наголошує завідувачка державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку № 1 Надія Бехтер.
«Поки є незначне перевищення по нітратах. При нормі 60 мг/кг маємо 64-66. Та й коли розрізаєш, то кавун ніби не достиг, а «зварився». Нині ночі вже стають прохолоднішими, а це означає, що ягода братиме воду і буде смачнішою. Найкраще – купувати після 19 серпня – аби і смачно, і безпечно», – пояснила Надія Іванівна.
Інф. «ТС»