«За рівнем вакцинації Бориспільська ОТГ є кращою в Київській області»

Так прокоментувала темпи вакцинації у Борисполі начальник відділу охорони здоров’я Бориспільської міської ради Людмила Пасенко.

пасенко

ЩЕПЛЕННЯ ВАКЦИНОЮ PFIZER-BIONTECH

– Днями Бориспіль отримав 504 дози вакцини Pfizer-BioNTech. Планували щепити населення протягом чотирьох днів, та мобільні бригади КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», які працювали на базі Бориспільського академічного ліцею, впоралися за два дні, 22 і 23 червня. І наступного дня до обіду вакцина закінчилася, хоча бажаючих зробити нею щеплення було набагато більше. Можна сказати, що у нас був справжній «Pfizer boom».

Коли отримаємо наступну дозу для першого щеплення – сказати важко, адже все залежить не від нас, а від обласного розподілу. Вже отримали Pfizer лише для ревакцинації тих, хто отримав першу дозу. Мобільні бригади центру первинної медико-санітарної допомоги вакцинуватимуть бориспільців, які робили щеплення на базах ЗОШ № 6 та гімназії «Перспектива», знову ж таки, в Бориспільському академічному ліцеї в четвер та п’ятницю.

ЩЕПЛЕННЯ ВАКЦИНОЮ ASTRAZENECA

– У пунктах щеплень міського центру проходить лише ревакцинація AstraZeneca, тобто там можна отримати лише другу дозу.

У п’ятницю на базі КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» вже вчетверте працюватиме обласна виїзна мобільна бригада. Медики проводитимуть ревакцинацію вакциною AstraZeneca і ті, хто отримав першу дозу на базі «ББЛІЛ», мають змогу тут отримати  і другу. Важливо: якщо з певних причин хтось не з’явиться, то змушений буде, щоб зробити щеплення, шукати цю мобільну бригаду по всій Київській області.

ЩЕПЛЕННЯ ВАКЦИНОЮ CORONAVAC

– Стосовно CoronaVac: вакцинація проходить у пунктах щеплення паралельно як першою, так і другою дозами. Записатися на вакцинацію можна попередньо зателефонувавши до адміністрації амбулаторії чи звернувшись до свого сімейного лікаря. Ця вакцина, як і попередні дві, схвалені для застосування ВООЗ, визнані в Європі і дають нам право подорожувати.

Тож на сьогодні робимо щеплення трьома вакцинами: першою та другою дозою CoronaVac, ревакцинацію AstraZeneca та Pfizer.

ЗА ТЕМПАМИ ВАКЦИНАЦІЇ – ПОПЕРЕДУ

– Насамкінець відповім на запитання щодо темпів вакцинації, оскільки у соціальних мережах Бориспіль порівнюють з Броварами та Білою Церквою, де за день вакцинують 1500 осіб. Не зовсім розумію, що наші дописувачі беруть цю інформацію. На офіційному сайті Броварської міської ради є повідомлення за 19 червня, що за три дні вакцинували 998 осіб. Чому в Борисполі лише 672 за три дні, закидають нам? Ця цифра стосувалася кількості вакцинованих у мобільному центрі вакцинації населення, який додатково було розгорнуто на базі Бориспільської ДЮСШ. Паралельно проходила вакцинація і в пунктах щеплення Бориспільського міського ЦПМСД, а тому цифра ця набагато більша. Окрім того, потрібно порівнювати кількість жителів цих міст: у Білій Церкві – 212000 населення, у Броварах – 110000, а в нашій ОТГ – лише 80000. А тому треба брати не абсолютні показники, а відносні. Якщо порівнювати у відсотках, то Бориспіль виконує поставлені завдання з вакцинації. За рівнем вакцинації Бориспільська ОТГ є кращою в Київській області. І величезна заслуга у цьому, перш за все, адміністрації та медичного персоналу КНП «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги». Вони сьогодні самовіддано працюють, поєднуючи і лікування задекларованих хворих, і вакцинацію всіх бажаючих. Головне – щоб наша громада мала бажання вакцинуватися, щоб кожен усвідомив, наскільки важливо зупинити поширення коронавірусної інфекції, щоб не повторилася «четверта» хвиля захворювання на COVID-19. А медикам – низький уклін і щира подяка! Вони – наші справжні новітні ГЕРОЇ!

З ЦИФРАМИ НЕ СПЕРЕЧАТИМЕШСЯ

Станом на 23 червня загальна кількість вакцинованих:

першою дозою – 6288 осіб; другою дозою – 1271 особа.

За день вакцинували першою і другою дозами:

15 червня – 402 особи;

16 червня – 352 особи;

17 червня – 461 особу;

18 червня – 534 особи;

22 червня – 393 особи;

23 червня – 388 осіб.

Підготувала Марина ГРИЦЮК, «ТС»

Share Button