Продати не можна залишити

На чию користь буде поставлено кому в питанні продажу приміщення колишньої дитячої поліклініки в Борисполі – наразі невідомо. Нині зрозуміло одне: майже 30 тисяч жителів міста і району можуть залишитися без медичних послуг, а 26 сімейних лікарів – без роботи.

Безкоштовна медицина для трохи більше, ніж 40% бориспільців, – під загрозою зникнення. Громадськість сколихнула та обурила звістка про те, що приміщення, де колись була дитяча поліклініка, а нині надають медичні послуги сімейні лікарі амбулаторії загальної практики сімейної медицини від ТОВ «Аптека.194», виставлено на продаж. Хто боротиметься і чи боротиметься взагалі, аби цей об’єкт залишився для громади Борисполя, дізнавалася «ТС».

Очільник підприємства ТОВ «Аптека.194» Сергій Мамайсур:

– Моє підприємство ось уже 1,5 року займається у Борисполі первинною ланкою сімейної медицини. За цей час вдалося укомплектувати повністю штат у кількості 26 сімейних лікарів. У приміщенні колишньої дитячої поліклініки приймає 22 сімейні лікарі. Станом на сьогодні підписано декларації із 29129 особами, а це 41,8% жителів Борисполя. За один день ми обслуговуємо у цьому приміщенні від 300 до 500 жителів міста. Первинку, якою зараз керую, було створено тому, що в результаті впровадження медичної реформи без роботи на той час залишилися фахові лікарі, яких я працевлаштував. За цей період вклав власні кошти у поступовий ремонт цього приміщення. Продовжую робити це і зараз. Тому на сьогодні звістка про продаж приміщення, яке я взяв в оренду до 2029 року, стала для мене шоком. Звісно, якщо ситуація не зміниться, я змушений буду піти на конкурс, щоб спробувати викупити те, у що не один місяць вкладав кошти і що було мною створено виключно заради того, аби медичні працівники не залишилися без роботи, а люди – без якісного медичного обслуговування.

Бориспільський міський голова Володимир Борисенко:

– У колі фахівців, безумовно, буде обговорено питання, що стосується викупу приміщення колишньої дитячої поліклініки. Ця будівля має слугувати громаді і там мають надаватися саме медичні послуги. Усі ми – активісти, представники міської та районної влад, пересічні бориспільці – маємо спільну мету. А яким саме чином її досягатимемо – з часом обговоримо та приймемо рішення.

Голова Бориспільської районної ради Антон Мотрич:

– Такого розвитку подій ніхто не очікував. Передаючи свого часу це майно у власність Старинської сільської ради, райрада і гадки не мала, що все в майбутньому може обернутися для громади так критично. Ситуація із продажем приміщення колишньої дитячої поліклініки, на мою думку, є абсурдною, адже з лікарями, які там працюють, підписали договори тисячі місцевих жителів! До того ж лікарі, які надають там медичні послуги, можуть залишитися без роботи. Відтак, на сьогодні вбачаю два шляхи вирішення цієї проблеми. Перший – викуп цього приміщення Бориспільською ОТГ у її власність. І другий – спроба повернення цього майна назад до власності районної ради.

Заступник голови районної ради Іван Недогибченко:

– Реформування галузі охорони здоров’я в нашому районі відбувалося наступним чином. У 2012 році було створено Центр первинної медико-санітарної допомоги. Він обслуговував жителів району та міста Борисполя. Адміністрація цього центру знаходилася саме в приміщенні колишньої дитячої поліклініки за домовленістю на той час з адміністрацією Центральної районної лікарні та органом управління нею – районною державною адміністрацією. На сьогодні ситуація змінилася. Так, РДА не є органом управління ні в лікарні, ні в Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Органом управління у КНП «ББЛІЛ» є виконком Бориспільської міської ради, а органом управління Центру – виконком Вороньківської сільської ради. Районна рада з великим обуренням сприйняла інформацію про продаж приміщення колишньої дитячої поліклініки. Ми вважаємо, що рішення районної ради 2019 року, яким деякі будівлі, що знаходяться в місті, були передані до найбіднішої сільської ради району (Старинської), є таким, що не відповідає реаліям сьогодення. Адже в 2019 році мова була про те, що районних структур в подальшому ніяких не буде. Тому й відбувалося на той час передавання певних об’єктів до сільських рад. У нашій країні мало бути дворівневе місцеве самоврядування, але цього не сталося, і районні ради залишилися жити. Тому ми зараз почали процес, щоб те рішення, яким було передано об’єкти у Старинську сільську раду, скасувати і повернути назад до районної ради. Позиція у цьому питанні районної ради така: це майно не повинно відчужуватись, а там і надалі повинні працювати лікарі, які надають якісні медичні послуги мешканцям міста і району.

Депутат Бориспільської міської ради, голова депутатської комісії з питань медицини Ілля Луців:

– У першу чергу, хочу наголосити, що на сьогодні адміністрація «ББЛІЛ» не має абсолютно ніякого відношення до приміщення колишньої дитячої поліклініки. Тому звинувачення, які звучать в соцмережах з приводу бездіяльності адміністрації «ББЛІЛ» в цьому питанні, є безпідставними. Нагадаю, що коли у 2012 році на території Бориспільського району формувався перший Центр первинної медико-санітарної допомоги, ця поліклініка вийшла зі складу лікарні. Підприємцем Сергієм Мамайсуром у цьому приміщенні була створена амбулаторія загальної практики сімейної медицини від ТОВ «Аптека.194» і 40% населення Борисполя для отримання медичних послуг обрало саме її. Тепер, якщо Вороньківська ОТГ таки продасть це приміщення, що робити 20 тисячам бориспільців, які уклали там договори із сімейними лікарями? Те ж саме питання стосується і медиків: вони знову залишаться на вулиці. Таким чином, Вороньківська ОТГ зараз для нас створює великі проблеми, фактично підставивши рішенням продати це приміщення нам підніжку.

Представник Вороньківської сільської ради адвокат Дмитро Суліма:

– Усе майно шести сільських рад, які утворили Вороньківську ОТГ (Старе, Сошників, Мирне, Проців, Головурів, Вороньків), перейшло до її власності. Свого часу, наприкінці 2019 року, районна рада передала низку об’єктів у власність Старинської сільської ради. У тому числі і приміщення цього поліклінічного відділення. Станом на сьогодні право власності на це приміщення оформлено на Вороньківську ОТГ. Депутати прийняли рішення продати вказане приміщення, позаяк Вороньківська ОТГ не може обслуговувати об’єкт, який знаходиться у Борисполі.

Сімейний лікар підприємства «Аптека.194» Степан Капущак:

– Як і тоді, два роки тому, ми, медики, залишилися без роботи, так і зараз наша влада не бере до уваги інтереси пересічних людей і їхні потреби. Схожу ситуацію ми вже колись пережили: медичні працівники залишилися без роботи, а міська первинка працевлаштувати їх не захотіла. Виручив тоді нас підприємець Сергій Мамайсур, взявши в оренду це приміщення і створивши ще одну первинку. Ми йому повірили і пішли працювати до нього. Тепер історія знову повторюється. Хочеться сподіватися, що пацієнтів, які обслуговуються зараз у цій первинці, та медичних працівників, які в ній працюють, місцева влада не кине напризволяще, адже це чимала частина жителів міста! На мою думку, єдиним шансом на життя для приміщення колишньої дитячої поліклініки могла б стати взаємовигідна домовленість між собою представників двох ОТГ – Бориспільської та Вороньківської, у результаті чого цей об’єкт можна було б зняти з аукціону.

Який шлях обере місцева влада до спільної мети для всіх зацікавлених у цьому питанні – час покаже. Та поки що воно залишається відкритим.

Юлія ЛИСИЦЯ

 

Share Button