Максим Степанов: «Медична система може робити близько 6 мільйонів вакцинацій на місяць»

Медична система України спроможна забезпечити проведення близько 6 мільйонів щеплень від COVID-19 на місяць. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Коли ми говоримо про колективний імунітет, він починає формуватися від 60-70% щеплених громадян. Беремо 70% від 34 млн (дорослого населення України за даними Держстату — ред.), це 24 млн. На сьогодні, навіть якщо ми залучимо не всі потужності, а 30% кабінетів щеплень із 11,5 тисяч, ми в змозі робити близько 6 млн щеплень в місяць. Якщо ми говоримо, наприклад, про всі без виключення кабінети щеплень, то це близько 13 млн щеплень на місяць. При чому це потужності в достатньо спокійному режимі», – сказав Степанов.

Він нагадав, що Україна законтрактувала 22 млн доз вакцин від COVID-19: 14 млн за контрактами, які уклала держава, 8 млн — через глобальну ініціативу COVAX.

Також Степанов нагадав, що МОЗ очікує на підписання угод на постачання ще 10 млн доз вакцини, і додав, що найближчими днями МОЗ оголосить про такі угоди.

Всі ці вакцини, за його словами, відповідно до контрактів мають надійти у 2021 році.

Водночас міністр наголосив, що по всьому світу відбуваються відтермінування постачання вакцин, зриви укладених угод з виробниками, не тільки державник угод, а навіть і міжнародних ініціатив, таких як COVAX.

Так, раніше COVAX повідомляв про постачання вакцин в Україну в середині лютого. Наразі МОЗ очікує до середини квітня 367 тис. доз вакцини розробки AstraZeneca та 117 тис. доз вакцини розробки Pfizer.

Share Button