Сесія райради: Мінус, мінус і ще раз мінус… Чого чекати за півроку?

Шоста сесія Бориспільської районної ради відбулася у п’ятницю, 26 березня, як і планувалося. Її не перенесли через суворі карантинні обмеження, а провели з дотриманням відповідних заходів безпеки. Розглянули два десятки питань, чверть із яких були зверненнями до президента України, голови Верховної Ради України і не тільки. Кілька питань стосувалися видобування річкового піску на території району. Голосували за виділення коштів на потреби об’єднаних громад та фінансову підтримку військкомату і поліції. Із 42 депутатів на сесії були присутні лише 31 (на початок сесії встигли зареєструватися 24 – ред.). Голів територіальних громад району теж не було: приїхали лише один чи два.

Почали зі звернень

Першими розглядали проєкти від фракції ВО «Свобода». Їх пропозиції зводилися до того, щоб звернутися до керівництва держави щодо заборони діяльності таких політичних партій, як «Опозиційна платформа – За життя» та «Партія Шарія». Ні перше, ні друге звернення необхідної кількості голосів не набрали. Ще одне звернення від свободівців стосувалося Олега Приходька, який є політв’язнем Кремля. Цього разу голосів вистачило, щоправда, депутати від «ОПЗЖ» утримались.

Свої звернення зачитали й представники політичної партії «Європейська солідарність». Одне стосувалося відкритості в роботі слідчої комісії, яка має розібратися, чому була зірвана спецоперація стосовно вагнерівців. Друге – щодо матеріальної підтримки лікарів, які борються з подоланням коронавірусної інфекції. Ні перше, ні друге звернення належної підтримки в депутатів не отримали. Можливо, суть звернень була подана не достатньо зрозуміло.

Чимало часу депутати витратили на обговорення питання про надання підприємству дозволу на видобування річкового піску поблизу села Проців. У результаті тривалих дискусій народні обранці вирішили відмовити у розробленні цих надр. Так само було відмовлено іншій компанії, яка хотіла видобувати пісок на Переяславщині.

Передали майно та передбачили фінансування

Депутати підтримали проєкт рішення передавання Бориспільській міській територіальній громаді майна, що перебуває на балансі Комунального некомерційного підприємства «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Це будівлі, обладнання та меблі.

На сесії було виділено кошти за чотирма позиціями. Так, передбачили фінансування Переяслав-Хмельницького районного соціального гуртожитку – на заробітні плати працівникам і сплату комунальних послуг (принаймні допоки установа не перейде на баланс територіальної громади). Для трьох військових комісаріатів – Бориспільського, Яготинського та Переяславського – передбачили кошти на проведення призовів, відбір на службу за контрактом, підготовку загонів територіальної оборони. Патрульній поліції міста Борисполя виділили гроші на придбання спецавтомобіля. Бориспільському відділу поліції – на придбання оргтехніки та інших засобів, необхідних відповідно до програми забезпечення профілактики правопорушень та превентивної діяльності на території Бориспільського району.

Зміни до бюджету та дискусія на тему «гроші»

Чергове фінансове питання – зміни до бюджету. За це рішення народні обранці проголосували, однак не всім присутнім сподобалося таке розподілення коштів. Присутній на сесії Переяславський міський голова Вячеслав Саулко кілька разів цікавився: чи це бува не з тих 30 мільйонів гривень, які передав Переяслав, іде фінансування інших громад? Він наголошував, що гроші потрібно виділити їхній лікарні, щоб вона могла почати повноцінно працювати.

Йдеться про 7,8 млн гривень, які просили виділити з районного бюджету на добудову лікарні в м. Переяслав. Однак бюджетна комісія вирішила роздати кошти кожній громаді. Як пояснили, свого часу на переяславську лікарню була виділена необхідна сума – 100%. При цьому, як наголосив один із присутніх депутатів, вказані кошти витрачалися дивним чином, до того ж безконтрольно. Тому комісія прийняла рішення поділити конкретну суму на всіх. А щодо лікарні в м. Переяслав пообіцяли: якщо не нададуть акти виконаних робіт, буде звернення до правоохоронних органів для проведення розслідування.

Варто підкреслити, що дискусія на тему «грошей» тривала доволі довго. Кожен відстоював своє, не погоджуючись із думкою інших. І тут доречно згадати депутата від політичної партії «ЗА Майбутнє» Вадима Марисенка. Він влучно зауважив, що райрада неприбуткова, а надходжень немає:

– Кожна сесія – це мінус, мінус і мінус із бюджету. Що робитимемо через півроку, коли кошти закінчаться? Візьміть калькулятор і порахуйте. У районної ради надходжень немає. Може статися так, що і за електроенергію не буде чим платити. Замисліться, колеги.

Павло МАГДЕНКО

Share Button