Бюджет-2021 Бориспільської ОТГ збільшили до 1,1 млрд гривень

11 березня депутати Бориспільської міської територіальної громади провели позачергове пленарне засідання. Напередодні озвучувалось, що це буде бюджетна сесія, та, якщо точніше, на цьому засіданні депутати збільшили Бюджет-2021. Таким чином, маємо суму в 1 мільярд 166 мільйонів 300 тисяч гривень.

Як пояснила заступниця Бориспільського міського голови Тамара Матяш, 24 грудня 2020 року депутати прийняли бюджет на 2021 рік у сумі 952,3 млн грн (це загальний і спеціальний фонди разом). На початок 2020 року на рахунках міської ради акумулювалися невикористані кошти – 214 млн грн. Тому на цю сесію депутатів зібрали, щоб розподілити залишки коштів та дофінансувати ті сфери, де є необхідність.

Головні фінансові питання

Першим питанням затверджували Програму розроблення містобудівної документації Бориспільської міської територіальної громади на 2021-2023 роки. Зокрема, програмою передбачено розроблення Генерального плану Бориспільської ОТГ. Загальна сума на три роки – 17 мільйонів гривень. У 2021 році на геодезію, топозйомку, аерозйомку та інше виділяють 8 мільйонів гривень.

Наступне питання стосувалося профілактики злочинності та сприяння у боротьбі з нею правоохоронним органам. Програмою передбачено закупівлю двох спецавтомобілів для працівників служби «Шериф», які стежитимуть за порядком у старостинських округах. У які саме населені пункти – питання обговорюється. У міськраді наголошують, що в подальшому планують потрапити до державної програми ввести службу «Шериф» на всій території Бориспільської ОТГ. Та поки що під питанням, чи представник правопорядку буде в кожному населеному пункті чи тільки в старостинському центрі.

На потреби КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» довиділили понад сім мільйонів гривень. Тож фінансування на поточний рік із міського бюджету становитиме близько 30 млн грн. Зокрема, 5,6 млн підуть на капітальний ремонт операційного блоку; 1,7 млн – на підведення кисневих трубок до операційних столів. Також буде придбано необхідне обладнання, щоб лікарня мала змогу підписати договір із Національною службою здоров’я України про надання медичних послуг, гарантованих державою.

Втім, чи не найбільше коштів спрямували на програму соціально-економічного та культурного розвитку. Гроші було виділено на виготовлення проєктно-кошторисної документації нового Центру надання адміністративних послуг; на коригування реконструкції медамбулаторії в селі Сеньківка; на виготовлення проєктно-кошторисної документації з реконструкції ДНЗ на вул. Привокзальна в Борисполі (де колись розташовувався «Беркут»); на співфінансування Рогозівської медамбулаторії; будівництво ДНЗ по вул. В. Момота, 46 у Борисполі; проєктно-кошторисну документацію на добудову двох груп у ДНЗ «Колосочок» в м. Бориспіль. Нагадаємо, це додаткові кошти до того, що вже приймали.

Одне з питань – підтримка комунальних підприємств – було зняте на довивчення. Таке рішення народні обранці прийняли на погоджувальній нараді. Як вказувалося, на жодній комісії його не розглядали, адже спочатку потрібно добре вивчити, а потім голосувати. Розглянули його 16 березня на восьмій позачерговій сесії міськради. П’яти днів вистачило депутатам, щоб пройти всі комісії і винести його на голосування.

Якщо початковим бюджетом передбачали 55 мільйонів гривень, то до цих коштів додали ще трохи більше 100 мільйонів. Зокрема, виділили кошти на сміттєві майданчики в с. Іванків; капітальний ремонт водовідвідного каналу по вул. Головатого в м. Бориспіль; капітальний ремонт вуличного освітлення в с. Кучаків; очищення озера в с. Глибоке; будівництво систем водовідведення на перехресті Шевченка-Тургенєва та Шевченка-Чернігівська в м. Бориспіль; капітальний ремонт котельні в с. Сеньківка; капітальний ремонт окремих ділянок дороги в селах Іванків, Рогозів, Любарці, Сеньківка, Велика Стариця (в подальшому виконають капітальний ремонт і в Лебедені, поки виготовлять проєкт – ред.); придбання спецтехніки для потреб комунальних служб у кількості 12 одиниць тощо.

Інші питання порядку денного

Також на позачерговій сесії депутати проголосували за затвердження статуту КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування». Оскільки Бориспільська РДА вийшла з органу управління медзакладом, міська рада залишилася – потрібно було підтвердити документально. Відтепер фактично керуватиме лікарнею місто. При цьому всі новоутворені територіальні громади колишнього Бориспільського району мають право стати співзасновниками. Керівництво ОТГ, підписавши договір із лікарнею, виділятиме кошти (співфінансування) на надання послуг жителям громади та контролюватиме використання коштів.

Окремим питанням, яке запропонував на розгляд заступник міського голови Віталій Горкун, стояло звернення до Кабінету міністрів України, прем’єр-міністра України, Асоціації міст України щодо пасажирських перевезень. Він наголосив, що до міськради надходять скарги від бориспільців на водіїв маршрутних автобусів, які беруть пасажирів лише за кількістю сидячих місць, а це створює незручності для пасажирів. Як аргумент, наводився приклад Києва, де такі обмеження не діють. Депутати підтримали пропозицію щодо звернення.

Одним абзацом

За ініціативою міського голови Володимира Борисенка, секретаря міської ради Владислава Байчаса та за підтримки депутата Київської обласної ради Ігоря Левітаса шістьох бориспільок нагороджжено нагрудними знаками та Почесними грамотами за підписом голови Київської обласної ради Олександра Склярова та заступника Валерія Ксьонзенка. За вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області, сумлінну, відповідальну та наполегливу працю та з нагоди Міжнародного жіночого дня відзначені: начальник служби у справах дітей та сім’ї Бориспільської міської ради Ірина Величко, депутат Бориспільської міської ради Олена Донченко, заступник Бориспільського міського голови Тамара Матяш, депутат Бориспільської міської ради Катерина Шабан, заступник начальника головного управління ЖКГ Наталія Коліденкова та депутат Бориспільської міської ради Ірина Панкявічене.

За вагомий особистий внесок у розвиток та організацію проведення пішохідного туризму Подяки Київської обласної ради отримали депутати Володимир Шалімов та Євгеній Грона.

У депутатській фракції «Голос» новий голова, її очолив  Сергій Кулик. Про це повідомив секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас перед початком сесії.

До кінця березня депутати мають подати декларації про доходи.

Міський голова закликав депутатів брати участь у засіданнях комісій, аби вносити свої пропозиції і в такий спосіб захищати виборців.

Чергове пленарне засідання сесії Бориспільської міської ради планують провести 30 березня 2021 року.

Павло МАГДЕНКО

Share Button