Більша заразність та вища смертність: Степанов пояснив, чим відрізняються нові COVID-штами

Нові штами коронавірусу відрізняються коротким інкубаційним періодом та високою смертністю. Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Низка європейських країн вже призупинила послаблення карантинних обмежень внаслідок проникнення на континент нових більш небезпечних штамів COVID-19, зокрема, мутованого британського та африканського штамів. Ці штами вірусу відрізняються коротким інкубаційним періодом – 1-3 дні, втричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомного (перебігу — ред.) або легких форм захворювання та, на жаль, високою смертністю. Крім органів дихання, вірус почав вражати нирки, печінку, центральну нервову систему. У світі також суттєво зросла частка повторних захворювань, яка коливається від 4 до 18% від загальної кількості нових захворювань», – розповів Степанов.

Також серед особливостей нових штамів, за словами міністра, є те, що у від 52% до 67% пацієнтів фіксується виражений постковідний синдром, який триває від трьох до шести місяців.

«Цей штам був зафіксований на території України, згідно з дослідженнями, які було проведено Інститутом ім. Громашевського. Тому ми, звичайно, з великим занепокоєнням відносимося до цієї інформації. Наголошую, це напряму впливає на здоров’я людей і важкість перебігу коронавірусної хвороби», – сказав Степанов.

Він додав, що держава попередніми заходами, які наразі введені в дію, контролює розповсюдження захворюваності.

Втім, за словами міністра, громадяни не повинні забувати про індивідуальні засоби захисту і відповідні правила поведінки.

«Вкотре нагадую, що захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості та корисні звички: мити руки з милом не менше, ніж 20 секунд щораз, а якщо такої змоги немає, користуватись засобами для дезінфекції для рук; дотримуйтесь дистанції з людьми понад 1,5 метра; уникайте скупчень людей і закритих приміщень з поганою вентиляцією, якщо такої можливості немає – вдягніть маску, яка прикриває рот та ніс, притиснувши спеціальним дротиком до перенісся; ніколи і ніде не торкайтеся очей, носа і рота на вулиці, в транспорті або магазини. Дотримуйтесь кашльового етикету», – сказав Степанов.

Він нагадав, що Івано-Франківська, Чернівецька, Житомирська та Закарпатська область були віднесені до червоного рівня епіднебезпеки, і наразі там діють більш жорсткі карантинні обмеження.

«Вони дуже необхідні саме заради здоров’я українців. Тому я прошу вас…, незалежно від того, де ви мешкаєте в цій області, чим ви займаєтесь, обов’язково дотримуйтеся цих правил, які встановлено на території області. Тільки в такий спосіб ми можемо перемогти COVID-19 і як наслідок зменшити кількість людей, які захворіють, а також зменшимо кількість людей, яку ми втратимо в цій війні з вірусом», – сказав Степанов.

4 березня 2021 року ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України» повідомив про виявлення в Україні британського штаму коронавірусу. Так, у процесі секвенування 20 зразків визначено, що 2 зразки з Івано-Франківської області належать до британського варіанту з наявними характерними мутаціями — В1.1.7 (VUI2020212/01).

Раніше, у грудні 2020 року, влада Великої Британії повідомила, що в результаті секвенування вірусного геному виявлено новий варіант SARS-CoV-2, носіями якого на той момент було не менше 1 000 людей.

 

Share Button