Місцеві держадміністрації пропонується перетворити на органи префектурного типу

4 березня Верховна Рада підтримала ухвалення в першому читанні законопроекту про внесення змін до Закону «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України (щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні, № 4298).

За словами голови підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, ця законодавча ініціатива розроблена з метою продовження реформи децентралізації влади. «Це один із тих законопроєктів, які мають започаткувати процес поступового перетворення таких рудиментів нашого устрою, як районні та обласні державні адміністрації, на органи префектурного типу», — сказав він.

На думку авторів законопроєкту, після того як у 2020 році Кабінет Міністрів у рамках другого етапу реформи затвердив оновлений адміністративно-територіальний устрій України базового рівня (утворено 1469 спроможних територіальних громад), а Верховна Рада ухвалила постанову, яка передбачає утворення 136 укрупнених районів, необхідно реорганізувати районні державні адміністрації та привести їхню територіальну юрисдикцію у відповідність до чинного районування України.

В. Безгін зауважив, що сьогодні йдеться лише про запровадження органів префектурного типу, оскільки без внесення змін до Конституції про прямі префектури мови бути не може.

«Ми також повертаємо головам держадміністрацій статус державних службовців та деполітизуємо державну вертикаль, щоб уникати конфліктів, які існують між представниками державної та місцевої влади», — зазначив голова підкомітету.

У першому читанні законопроєкт № 4298 підтримали 229 народних депутатів.

 

Share Button