Максим Степанов: «Імунітет від коронавірусу не є протипоказом для вакцинації»

Імунітет після перенесеного інфікування COVID-19 може триматися до 6 місяців, але це не є протипоказом до вакцинації. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«У середньому ті рекомендації, які ми отримуємо, в тому числі дивимося, що відбувається у світі, – це до 6 місяців (імунітету від COVID-19 після перенесеного інфікування – ред.). Те, що фіксуємо по Україні – є у нас випадки й після трьох місяців, коли людина захворіла (повторно – ред.). Але в середньому ближче до 6 місяців. Якщо людина перехворіла три місяці тому, вакцинація не є протипоказом. Але якщо знаєш, що ти зараз захищений… і хочеш зробити це трошки пізніше – це твоє право, у нас вакцинація добровільна», – сказав Степанов.

Він додав, що зробив щеплення від COVID-19, в тому числі для того, щоб розвінчати фейки довкола вакцинації.

«Якщо ви подивитеся, два останні місяці почалась якась вакханалія. Відчуття таке, що з’явилися «колаборанти ковіду», готові робити все, аби тільки зірвати цю вакцинацію, щоб якомога менший відсоток людей вакцинувався», – зауважив глава МОЗ.

У цьому звязку міністр нагадав: аби почав формуватися колективний імунітет проти COVID-19, потрібно щоб вакцинувалося не менше 60% населення.

Як повідомлялося, у понеділок, 1 березня, міністр охорони здоров’я Максим Степанов зробив щеплення від COVID-19 в Олександрівській лікарні Києва.

Вакцинація проти коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. 23 лютого в нашу країну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield розробки Oxford/AstraZeneca, виробленої на потужностях Serum Institute. До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цього препарату. Також на початку березня очікується поставка 117 тис. доз вакцини Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX.

Вакцинація проти COVID-19, згідно з національним планом щеплення, проводитиметься в 5 етапів. На першому етапі мають бути вакциновані медики, які надають допомогу при COVID-19, а також працівники мобільних бригад, які здійснюють щеплення.

 

Share Button