Михайло Огерук: «У «сплячих» ФОПів загальної системи оподаткування та самозайнятих осіб залишилось лише два тижні, щоб подати заяву про списання боргу з єдиного внеску»

«Сплячі» ФОПи загальної системи оподаткування, а також самозайняті особи, які  провадять незалежну  професійну діяльність, мають право на списання  суми недоїмки з єдиного соціального внеску», – нагадує платникам податків заступник начальника податкової служби області Михайло Огерук.

Він зауважив, що списанню підлягають суми недоїмки, що виникла у період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. «Те саме стосується штрафів і пені включно до дати, коли платник подав заяву про списання. Важливий момент: списати заборгованість з єдиного внеску можна у разі, якщо платники не отримували дохід від своєї діяльності, що підлягає оподаткуванню  ПДФО».

Що треба зробити:

– До 1 березня 2021 року подати заяву державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

– до податкової служби подати звітність за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. Такі документи подаються платником (особою) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше;

– самозайнятим особам: подати до податкової служби за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітність за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. Такі документи подаються виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше.

Після того, як податкова отримає відповідні документи, фахівці служби протягом 15 робочих днів проведуть камеральну перевірку.  За результатами буде прийнято рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову.

Чому можуть відмовити:

Рішення про відмову може бути прийняте лише за умови, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464.

Якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті, контролюючий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, яка залишилася несплаченою.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

Share Button