Віктор Ляшко: «В Україні є можливість робити до 5 мільйонів COVID-щеплень щомісяця»

Система охорони здоров’я в Україні дозволяє робити близько 5 млн щеплень від коронавірусу щомісяця. Про це сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Якщо ми прорахуємо спроможність нашої системи охорони здоров’я, то ми можемо робити близько 5 млн щеплень щомісяця. Це без залучення кабінетів щеплень, які використовуються для рутинних щеплень. Тобто щоб не порушити календар щеплень. Якщо у нас буде нормальна кількість вакцини, і буде ажіотаж, і буде бажання, то ми в принципі можемо долучити ще орієнтовано 5 млн щеплень. Головне підготувати систему охорони здоров’я», – зазначив Ляшко.

Як повідомлялося, в лютому Україна отримає від COVAX першу партію вакцини виробництва Pfizer-BioNTech у кількості 117 тис. доз. У наступних поставках очікуються вакцини виробництва AstraZeneca/Oxford. Вакцинація має розпочатися з 15 лютого і відбуватиметься в 5 етапів. На першому з них планується вакцинувати понад 300 тис. осіб.

При цьому міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні щеплення від COVID-19 робитимуть вакцинами мінімум трьох-чотирьох виробників, а не тільки компанії Pfizer.

Share Button