За рік борщ в Україні здорожчав на 50%

За середньостатистичними цінами державного моніторингу індекс українського борщу за рік зріс майже на 50% та наближається до 100 грн за каструлю. Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook. 

За середньостатистичними цінами державного моніторингу, свинина з кісткою коштує 66,2 грн за 600 г, буряк – 3,5 грн за 500 г, картопля – 3,2 грн за 500 г, капуста – 1,5 грн за 300 г, морква – 1,5 грн за 200 г, цибуля – 1,1 грн за 200 г, сметана – 12,8 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на кінець січня поточного року у 89,8 грн.

За даними Держстату, в січні минулого року традиційна перша страва обходилась у 61 грн. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 28,8 грн, або на 47%. Так, свинина додала 23,5 грн, або 55%, сметана – 2,5 грн, або 24%, буряк – 1,5 грн, або 75%, морква – 60 коп, або 67%, цибуля – 20 коп, або 22%, капуста – 30 коп, або 25%, картопля – 20 коп, або 7%.

Український борщ, приготовлений у листопаді 2017 року, коштував 81 грн. Тобто за два місяці він став дорожчим майже на 9 грн, або 11%.

Для порівняння брався найпростіший рецепт борщу: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5-4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

На ринку курячих яєць України підозрюють картельну змову

В Українській асоціації постачальників торговельних мереж заявляють про можливу картельну змову на ринку курячих яєць і наполягають на перевірці виробників яєць антимонопольним органом. Про це заявив О. Дорошенко, знову ж таки, на своїй сторінці у Facebook.

«Ринок курячих яєць є, мабуть, останнім в Україні, який поводить себе за неринковими правилами. Є підстави говорити про картельну змову на ринку виробництва курячих яєць. Насамперед деяких із найбільших виробників. Про можливу картельну змову говорить збіг ситуації на ринку та інсайдерська інформація», — наголосив він.

За словами експерта, традиційно ціна на цей продукт протягом року підвищується до максимуму і знову падає після зниження споживчого попиту та зменшення експорту. Однак цього січня ціна, замість того, щоб падати після досягнення піку, демонструє стабільність та навіть зростання.

Так, аналіз даних останніх трьох років показує, що цього року цінова тенденція відмінна від двох попередніх. У січні 2016 року ціна, за даними державної статистики, на курячі яйця знизилась на 16%, із 24,3 грн за десяток до 20,4 грн. У січні минулого року ситуація повторилась. У грудні на хвилі попиту ціну піднімають догори, а потім вона падає. Січень 2017 року цей продукт показав падіння вартості на 11%, тобто з 21 грн за десяток до 18,6 грн.

Водночас з початку 2018 року державний моніторинг фіксує зростання вартості на 2%, із 30,2 грн за десяток до 30,8 грн.

О. Дорошенко зауважив, що має відбутися перевірка виробників курячих яєць антимонопольним органом, в рамках якої необхідно провести дослідження ціни, за якою продукція продається магазинам або оптовим покупцям у нашій країні, та експортної ціни.

«Якщо з’ясується, що експортні ціни є значно нижчими за продаж на внутрішньому ринку, то є всі підстави говорити про антиконкурентні дії», —  наголосив експерт.

Share Button