Різдвяна допомога в Борисполі від почесного консула України в Хорватії багатодітній родині героя АТО

Напередодні урочистого дня, коли Різдво Христове очікувала кожна православна сім’я, з появою першої зорі на вечірньому небі вогник любові, віри і надії спалахнув в кожному серці багатодітної родини ветерана АТО/ОСС бориспільця Андрія Онанка.

Дітей ветерана АТО з подарунками відвідали представники почесного консула України в республіці Хорватія Івіци Піріча, передавши велику партію продуктів харчування, серед яких м’ясні консерви, ковбаси, макаронні вироби, крупи, рослинне та вершкове масло, маргарин, борошно, яйця, соки, фрукти, різноманітні кондитерські вироби. Але головним смаколиком стали різдвяні подарунки для малечі. Окрім цього, і батькам, і дітям, починаючи від найменшого Максима, якому ще немає й рочку, було подаровано костюми всесвітньовідомого спортивного бренду Nike.

Щирий друг нашої країни Івіца Піріч, що вже багато років допомагає сім’ям українських воїнів, через коронавірусну пандемію не зміг приїхати особисто, але записав відеозвернення, адресоване Надії, Андрію та їх десятьом дітям:– З Різдвом Христовим! Нехай це чарівне свято наповнить ваше життя світлом, теплом, радістю і благополуччям. Бажаю вам миру, добра, любові, сімейного затишку. Нехай ангел-охоронець оберігає вас від усіх бід і негараздів!Сам Івіца вже багато років проводить гуманітарну акцію з реабілітації та оздоровлення в Хорватії бійців АТО/ООС, вимушених переселенців та їх дітей. Вона була започаткована ще влітку 2015 року, коли перші 300 дітей змогли відпочити на морі, а бійці пройшли реабілітацію в спеціалізованих центрах Хорватії. За ці роки допомогу отримали майже 2000 постраждалих з Донецької та Луганської областей, а також інших регіонів України.

– Я – хорват, і свого часу наша країна пережила такі ж жахливі події, що відбуваються у вас на Донбасі. Тому, напевне, майже весь хорватський народ на стороні України.

Дружні відносини між нашими державами склалися історично: саме Україна стала першою країною-членом ООН, яка визнала незалежність Хорватії.

Допомога Україні не припинилася навіть в умовах всесвітньої коронавірусної  кризи. Було організовано постачання медичних масок і дезінфекторів.

У планах почесного консула України – відновлення відпочинку в Хорватії дітей загиблих військовослужбовців, а також продовження взаємовигідного співробітництва в різних сферах економіки між двома дружніми країнами.Прем’єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович незабаром має намір прибути в Україну і взяти участь у двосторонньому бізнес-форумі.Особливо важливим є те, що допомога ця цільова і практична, як, наприклад, із сім’єю Онанко. Тепер у глави великого сімейства з’явилася надія, що саме в Хорватії він отримає необхідну медично-психологічну допомогу.Андрій Онанко, захищаючи Україну від російських найманців на сході, був тричі контужений, а за свої ратні подвиги в 2015 році нагороджений медаллю «Князя Бориса», що започаткована виконавчим комітетом Бориспільської міської ради до Дня Незалежності України. У 2016 році Андрій отримав нагрудний знак за безпосередню участь в обороні Донецького аеропорту в період з 26 травня 2014 по 21 січня 2015 року.– Знаєте, втрати у війні в Хорватії були величезні, але, мабуть, ще більше солдатів закінчили життя самогубством після її закінчення. Дуже важливо працювати з ними, говорити, рятувати, застосовуючи психологічні методики.Багато людей у світле свято Різдва Христового бажають один одному удачі, любові, щастя, благополуччя й успіхів. Не залишилася без уваги й ця проста та скромна багатодітна бориспільська родина, отримавши подарунки з Хорватії. Івіца Піріч щиро передав часточку доброї хорватської душі братньому народу України: Ще раз вітаю вас з Різдвом і бажаю всього найкращого! Нехай життя тішить вас здійсненням бажань та любов’ю найближчих людей! Я переконаний, що після закінчення війни на Україну чекає гарне майбутнє. А майбутнє – це ваші діти!

‒ Ми були приємно здивовані, коли нас відвідали представники почесного консула. Дуже вдячні за таке ставлення до нас у цей непростий час, ‒ наголосив глава родини Андрій Онанко.

Своєю чергою, Івіца Піріч у відеозверненні висловив упевненість, що допомогу сім’ям українських військовослужбовців та їх дітям, а також вимушеним переселенцям з південного сходу України буде додатково розширено в 2021 році в рамках розробленої програми соціально-психологічної реабілітації.

Share Button