Микола Каськів: «Дуже важливо мати команду однодумців»

 Пристолична ОТГ – одна з найпотужніших на Бориспільщині. Вона об’єднала цілком самодостатні сільські ради – Щасливську, Великоолександрівську та Дударківську, бюджети яких дадуть змогу повноцінно жити і розвиватися громаді. Головне – правильно визначити пріоритети й організувати роботу, заручившись підтримкою людей та депутатського корпусу. Саме над цим важливим завданням працює Микола КАСЬКІВ – новообраний сільський голова, який представлятиме інтереси Пристоличної ОТГ. «ТС» він розповів про перші свої кроки на новій посаді та плани на перспективу: 

Миколо Ігорьовичу, якою була ваша перша реакція, коли дізналися про обрання на посаду голови Пристоличної ОТГ? Що думає з цього приводу ваша родина?         

Перше, що відчув, дізнавшись про своє обрання на посаду голови ОТГ, ‒ легкий і все-таки приємний шок, але разом з ним з’явилося відчуття вдячності людям, які мене підтримали, а ще – відповідальності, адже маю виправдати їх довіру, працювати без права на помилку. Моя родина, звичайно ж, підтримала мене, як і в усіх інших справах, це мій надійний тил.

Ви стали головою однієї з найпотужніших у фінансовому плані ОТГ. Без сумніву, ваша громада буде самодостатньою і успішною. На що, в першу чергу, плануєте витрачати гроші?

Вважаю, що витрачати кошти треба ефективно. Тому доречніше сказати, які перші кроки маємо зробити. На мою думку, найголовніше завдання на сьогодні – не зробити гірше, ніж було до об’єднання. Насамперед маємо зібрати й узагальнити інформацію з усіх сільських рад про заплановані проєкти, про незавершені об’єкти будівництва та ремонти, інші потреби населених пунктів, опрацювати стратегію розвитку нашої громади. Визначивши основні пріоритети, зможемо правильно розподіляти кошти. Звичайно, вдосконалюватимемо процеси електронного документообігу, застосовуватимемо різні сучасні технології управлінської діяльності, щоб побороти в своїй роботі бюрократію.

Як гадаєте, новообраний депутатський корпус зможе впоратися з надскладними завданнями у цей непростий час?

Установча сесія відбудеться в грудні, вона, гадаю, й буде тією першою ластівкою, що допоможе визначитися, в якому напрямку маємо рухатися на початковому етапі. Стосовно депутатів хочу сказати наступне: їх усіх, незалежно від партій, об’єднують люди, які віддали за них свої голоси, висловили їм довіру. Тому депутати мають робити все, щоб мешканці відчули турботу і побачили роботу на благо громади. За такої умови, переконаний, все вийде, будь-які завдання не здаватимуться надскладними.

Уже маєте свою команду? Як формуватимете штат, чи вистачає на сьогодні кваліфікованих спеціалістів для створення окремої інфраструктури, як того вимагає реформа?

На сьогодні команда, в основному, сформована. Адже в усіх сільських радах працювали фахівці. Вони й надалі будуть забезпечені роботою. Проте «кадрового голоду» не уникнути. Над формуванням штатів ще попрацюємо, залучаючи однодумців, – людей, які прагнуть змін і мають плани стосовно їх здійснення.

З якими проблемами зіштовхнулися в перші дні своєї роботи і як плануєте їх розв’язувати?

Одна з найголовніших проблем – недосконала законодавча база щодо організації діяльності об’єднаних територіальних громад. Тож доведеться діяти «методом спроб і помилок». Деталі з’ясуємо в процесі роботи. Тому дуже важливо мати команду однодумців. Людський фактор найважливіший у будь-якій роботі.

Як збираєтеся об’єднувати громади сіл, що увійшли до Пристоличної ОТГ, адже всі вони з різними поглядами, пріоритетами?

Насправді, громади сіл уже об’єдналися – вони зробили свій вибір. Моє завдання полягає в тому, щоб переконати їх, що сила – в єдності, щирості, повазі та взаєморозумінні. А як об’єднувати людей? Звичайно, з добром у душі та з любов’ю в серці.

Ви на сьогодні поєднуєте дві посади – сільського голови та начальника Управління гуманітарного розвитку Бориспільської РДА. Чи є вже кандидатура на посаду, яку ви залишаєте?

Насправді, вже є розпорядження райдержадміністрації про моє звільнення з посади начальника Управління у зв’язку з обранням на посаду сільського голови. В Управлінні призначено виконувача обов’язків начальника. Це людина, з якою ми пропрацювали пліч-о-пліч не один рік. Вона справжній фахівець, знає роботу і відповідально до неї ставиться. Так що Управління гуманітарного розвитку функціонує в нормальному режимі.

7 грудня ми відзначатимемо День місцевого самоврядування. Що б хотіли сказати людям, які прийшли 25 жовтня на виборчі дільниці і зробили свій вибір?

Спільно з депутатським корпусом хотів би подякувати усім, хто 25 жовтня, незважаючи на складну ситуацію, пов’язану з пандемією, прийшов на виборчі дільниці і проголосував. Ви зробили неймовірне, адже ми сьогодні стоїмо на порозі великого історичного процесу – реформування місцевого самоврядування. Тож усі, за кого люди віддали свої голоси, мають виправдати цю довіру наполегливою, добросовісною і сумлінною працею.

А побажати хочу простого і необхідного кожному – здоров’я, достатку, благополуччя, родинного затишку.

Колегам же хочу нагадати: ми не маємо права зробити щось не так. Ми не можемо розчарувати людей. Тому бажаю мудрості, виваженості, толерантності у прийнятті рішень на благо громади.

І всім – актуального на сьогодні: дихайте на повні легені! Щастя, мирного неба і нових звершень!

Записала Інна БАКУМ, «ТС»

Share Button