Міністр пояснив страх українців перед лікарнями

Українці бояться обстежитися через страх дізнатися діагноз і отримати рахунок за лікування,

Українці не завжди вчасно йдуть на обстеження в лікарню через страх дізнатися діагноз і отримати чек за лікування, через що хвороби запускаються, і потім громадяни змушені продавати все, щоб вилікуватися. Таку думку в середу, 2 грудня, висловив глава МОЗ Максим Степанов.

Про цю проблему він згадав у зв’язку з тим, що в бюджеті відмовляються враховувати пропозицію МОЗ щодо фінансування охорони здоров’я.

«Це базова річ будь-якої країни – належне фінансування нашої системи охорони здоров’я. Міністерство охорони здоров’я розробило такий розрахунок. Ми підрахували все до гривні. Там немає розкоші, там немає надлишків. Там є мінімальна потреба, яка нам необхідна для фінансування медицини», – сказав міністр.

Він нагадав, що МОЗ просить 296 млрд грн. Саме така сума потрібна, щоб «коли люди їхали в лікарню, не думали, за що купити ліки і що робити, якщо ліки купити нема за що».

Також ця сума враховує підвищення зарплат медпрацівників. За словами Степанова, «ми можемо просто прокинутися в країні, з якої лікарі виїдуть. Поїдуть у ті країни, в яких цінують лікаря, медичну сестру, санітарку, в країни, в яких є гідна заробітна плата».

 

Share Button