Владислав Байчас про формування Бориспільської ОТГ, дисципліну у міській раді та об’єднання депутатів

Владислав Байчас на посаді секретаря Бориспільської міської ради трохи менше тижня. Завдань багато, а часу – мало, тож турборежим не вимикає. Об’єднання громад справа непроста, а без закону, який чітко все регламентує, – практично нереальна.

«Але ми намагаємося для себе вибудувати алгоритми, щоб «запустити» місто», ‒ каже Владислав Михайлович.

Його обрання супроводжувалось гучними заявами від «Голосу» та «ЄС». Проте секретар, а нині й виконуючий обов’язки міського голови, наполягає, що головна його ціль – об’єднати депутатів.

В інтерв’ю «ТС» Владислав Байчас розповів, чому досі працює в своєму старому кабінеті в районній раді, чи планує змінити команду заступників, а також чи збирається на вибори.

Владиславе Михайловичу, ви уже майже тиждень секретар, а досі працюєте у кабінеті в райраді. Чому?

Нового кабінету ще немає. У нас громада розширилась – тож буде змінюватись і штатний розпис. Треба думати, де розмістити ще працівників.

Кабінет Ярослава Годунка буде затісний?

Не знаю, він ще його не звільнив.

У кабінеті Ярослава Миколайовича на стіні висів портрет Степана Бандери. А чий портрет буде у вас?

Герб Борисполя буде, а портретів не буде.

Що буде з командою заступників. Зміни плануєте?

Поки ні. Це фахівці, з якими працював Анатолій Федорчук, і вони його влаштовували. Якщо у нас виникнуть проблеми – будемо дивитись. Але поки без змін.

Чи задовольняє вас посада секретаря, чи все ж будете балотуватись на посаду міського голови?

Рішення поки немає.

Рішення прийматимете ви чи фракція «Слуги народу»?

У нас є команда більшості, вона й ухвалюватиме рішення.

Ви довгий час обіймали посаду голови райради. Упевнена, що бути другим – не про вас. Невже не спробуєте свої сили ще раз?

Є таке. Тому – все можливо.

Одразу після обрання секретарем ви заявили, що маєте ціль – об’єднати депутатів. Але перша сесія показала, що зробити це буде доволі непросто. Дві фракції – «ЄС» та «Голос» – виступили із досить різкими заявами.

Ці фракції грають у якусь гру, в таку собі дорослу політику. Намагаються сюди перенести Верховну Раду, керуючись принципом: «чим гірше – тим краще».

Я їх вчинків не розумію. Вони ж могли голосувати проти – навіщо цей бойкот влаштовувати? Навіщо ви тоді сюди прийшли?

Як на мене, у ВР зробили дуже велику помилку – не має бути партійності на місцях. А що вийшло з цими списками? Знані і поважні люди не пройшли, а у міській раді опинились люди, яких ніхто не знає. Якби не було цієї партійності, то і на першій сесії у нас була б зовсім інша ситуація.

Думаєте?

Звісно, «ЄС» хоче, так би мовити, «реваншу», щоб Порошенко знову став президентом. І «політику» свою спускають на місця – як вирішили, як бачать у ВР. Але не можна зліплювати і скручувати місцеве самоврядування і велику політику.

Повернемось до вашої мети – об’єднання депутатів. Як плануєте цього досягти?

Найкращий спосіб – показувати правильну політику, правильну роботу. Якщо вони так само хочуть принести користь суспільству – самі приєднаються.

У райраді мали схожу ситуацію зі «Свободою», яка була проти всього. Не голосувала за бюджет, а це зарплати медикам і педагогам. І де вони зараз? Практично, нікуди не пройшли.

Щодо міської ради – розуміння наразі є, є однодумці. Ми об’єдналися – будемо працювати.

То, може, є сенс зібратись у неформальній обстановці і за чашкою кави поговорити з «Голосом» та «ЄС» без політики…

Ми збирали перед сесією всіх і пропонували працювати разом. Але нам сказали: «Ні, у нас своя політика». Простіше кажучи, у них є свої політичні боси, які дають їм вказівки – кого підтримувати, а кого ні. «Як це ми з «ОПЗЖ» чи ще з ким?»… Ще раз наголошую: у нас не «ОПЗЖ» – у нас є депутати, є громада і ми працюємо.

Їх заяви про тиск – неправда. Ми збирались декілька разів. І з Володимиром Борисенком я зустрічався, але виходить, що вони говорять одне, а роблять інше.

Чи є «коаліція» у міській раді?

Це у ВР є коаліція, а у нас є однодумці, яких ніхто нікуди силою не тягне.

Тобто ні прохань, ні тиску, не спеціальних позначок у бюлетенях не було?

Це все вигадки. Мене дивують такі заяви. Ще ніхто не голосував, а вже почали говорити про якісь «значки». Звідки це взяли?

І взагалі, я за відкриті голосування – нехай всі бачать, хто «за», а хто «проти».

Ситуація з депутатом від «ЄС» Оленою Донченко, яка хотіла працювати у земельній комісії, але не була включена до її складу, як вирішилась? Її включили до комісії?

Ні.

Чому не пішли на поступки – можливо, так здобули б лояльність від ЄС?

Я вважаю їх дії на першій сесії образою всього депутатського корпусу. Завтра їм ще чогось захочеться. І взагалі – вони вимагали, а не просили. Навіщо вимагати?

У райраді ви запам’ятались як доволі жорский спікер. Міській раді приготуватися?

Давайте не плутати демократію з анархією. У нас є внутрішній документ, який має назву регламент – будь ласка, дотримуйтесь його.

Якщо виходити за його межі, то матимемо балаган і «піар». Хтось хоче поговорити, а комусь нудно і хочеться пройтись залою… Треба працювати.

Тобто буде дисципліна у сесійній залі?

Звісно, анархії не має бути.

Розкажіть про перші кроки на посаді. Чим займаєтесь зараз?

Зустрічаємось з педагогами, медиками. Збираємо працівників «первинки» та «ББЛІЛ» – у них немає комунікації між собою. У місті невідкладної допомоги немає – треба з цим щось вирішувати.

Говорив з освітянами – почув їх запити і проблеми. Я не знав, що тут немає шкільних автобусів. Зараз цим займаємось. А ще планую зустрітись із комунальниками. Часу дуже бракує. Одна справа, коли є міський голова і є секретар…

Окрім того, потрібно провести сесію. Зараз проводяться засідання комісій, обираються секретарі. Формується виконком. Потрібно, щоб запрацював механізм. Але найбільше серйозних питань із приєднанням, адже закону досі немає.

Але ж Рада його ухвалила!

Але президент ще не підписав… а нам потрібно уже алгоритм розуміти. Дуже складно, коли не все чітко прописано. Ми сидимо і думаємо: а як правильніше?

Бюджетний процес уже стартував?

Будемо формувати. Напрацювання є – і місто, і район цим займались. Тому досі «працюю» на дві ради – міську і районну. Проте усі ці питання стосуються виключно Бориспільської ОТГ.

І на завершення розмови – яким бачите майбутнє Бориспільської ОТГ?

Достойним!

Тоня ТУМАНОВА «ТС»

Share Button