Масло та сало у Борисполі б’ють цінові рекорди

«Українці багато їдять», – сказав міністр соціальної політики Андрій Рева, і наступного ранку прокинувся «популярним», як поп-зірка. Справа в тому, що навіть із зарплатою у 3,2 тис. грн багато не наїси. Тим паче, що ціни з літа підскочили, як кіт за ковбасою. Всі рекорди б’ють масло та сало. М’ясо та яйця теж утримують лідерські позиції.

Де дешевше скуповуватись – на ринку чи в магазинах, а також що варто їсти, аби зекономити бюджет, дізнавались журналісти «ТС».

Вільні ціни

«Ціни, як з ланцюга зірвались», — каже Оксана, розраховуючись у маркеті. За словами жінки, якщо раніше її середній чек був 50-70 грн, то нині не менше 100, і це якщо «по-скромному».

«Молочка дуже дорога, а про м’ясо взагалі мовчу», – каже жінка.

Раніше ціни на «ланцюгу» тримала держава, а з 1 липня – відпустила.

Магазинний продуктовий кошик: задешево можна купити крупи та макарони

З літа продуктовий кошик у магазині здорожчав у середньому на 50-100 грн. Якщо у червні кілограм яловичини можна було купити за 98,67 грн, то у вересні вже за 117,99. Кілограм курки подорожчав більш ніж на 9 грн. Ціни на молочку теж підскочили: якщо у червні за кілограм сиру (жирність 9%) правили 82,30 грн, то у вересні – 95,29 грн. Літр сметани набрав у ціні понад 8 грн, а кілограм масла – більш ніж 18 грн.

Ще один пункт витрат – яйця. У червні десяток у магазині можна було придбати за 15,85, у вересні – вже за 20,95.

Серед продуктів, які, навпаки, подешевшали, – олія, цукор та крупи. Відчутно знизились ціни на гречку – у червні середня ціна за кілограм становила 32,42 грн, у вересні – 27,72. Олія і цукор у середньому здешевшали на 2 гривні.

Ринковий продуктовий кошик: сало подорожчало на 40 грн, а яйця – майже на 8 грн

Підвищення цін найбільше вдарило по кишенях любителів сала. Кілограм цього традиційного продукту здорожчав у середньому на 40 грн. Ще у червні за кілограм «українського снікерсу» просили 60 грн, а у вересні вже 100, а то й усі 120.

Подорожчали на ринку також курятина, свинина і яйця – у середньому на 5-10 грн.

Любителям молочки, а саме – сиру та сметани, теж доводиться викладати на 5-7 грн більше.

Незмінними лишились ціни на яловичину, молоко, борошно та олію.

Серед продуктів, які здешевшали, – цукор. Якщо у червні за кілограм на ринку правили 18,50 грн, то нині – 17,50.

Де дешевше?

А ще журналісти вирішили дізнатись, де купувати дешевше, і порахували вартість продуктового кошика у магазині та на ринку.

У наш кошик ми поклали: кілограм борошна, яловичини, курятини, по літру молока та сметани, кілограм сиру (на ринку – творогу), кілограм масла, десяток яєць, кілограм цукру та літр олії. І що маємо? Вартість такого кошика в магазині становитиме майже 603 грн, а на ринку – 548. Тож маємо економію у майже 55 грн.

Проте якщо частину з цих продуктів купувати на ринку, а частину в магазині, можна зекономити ще більше. Так, борошно вигідніше купувати саме в магазині, адже там за нього просять 9,86 грн, а на ринку – 10,50. Яловичину – на ринку, адже там її середня вартість 115 грн, а в магазині – 117, 99. Щоб зекономити на курятині – знову ж таки, доведеться йти на ринок – там за неї просять 59,47 грн, тоді як на у магазині – 65 грн. Молоко, сметану, сир та масло теж варто купувати на ринку. Там ви зможете зекономити від гривні на молоці до 30 на сирі. По яйця та цукор доведеться повернутися до магазину. Ну що ж, як кажуть, рух – це життя.

Ще один варіант зекономити – не забувати поторгуватися на ринку та переглядати акційні пропозиції у маркетах. «Виграти» на тому багато не вдасться, але зайві дві-три гривні залишаться у родинному бюджеті.

Що їсти, щоб зекономити?

Поглянувши на вміст кошиків та на їх вартість, розумієш, що найекономніший варіант – просто сидіти на кашах і макаронах. Щоправда, заправити їх вершковим маслом буде задорого, а от молоком – саме те, що треба.

Не знаю, чи рахував хтось, наскільки багато їдять українці, але, як свідчать результати останніх опитувань, на харчі витрачають левову частку бюджету.

Дані, використані у матеріалі, взято з моніторингу цін на підприємствах торгівлі та продовольчих ринках станом на 30 червня та 29 вересня. У статті не вказано максимальних та мінімальних цін – лише середні.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

 

Ціни на продукти зростатимуть: що і наскільки подорожчає

До кінця 2017 року ціни на м’ясну та молочну продукцію в Україні зростуть майже на 10-25%, наголошує президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич у коментарі «Обозревателю». Найбільше набере в ціні молочна та м’ясна продукція.

До 20 грудня ціни на м’ясо і молоко зростуть на 10-25%. Це найбільше зростання цін серед продуктів. Овочі дорожчатимуть поступово.

Щодо фруктів, то експерт запевняє – різкого подорожчання не буде. Хоча яблука можуть подорожчати й до 30 гривень за кілограм.

«Щодо гречки оптимістичний прогноз: тенденції до зростання до середини грудня немає. У гіршому випадку подорожчає на 3-4%. Хліб протягом наступного року подорожчає на 20-25%. Буде кілька етапів підвищення цін. Навесні прогноз відкоригуємо, залежно від стану озимих», – підсумував І. Томич.

Додамо, українці витрачають на їжу в середньому 55%-75% від зарплати. Основні витрати йдуть на продукти, оплату комуналки та ліки.

Яблука проти бананів?

Яблука для українців були та є основною коморою свіжих вітамінів узимку. Заморозки на початку травня знищили багато яблуневого цвіту, тоді ж були й прогнози щодо неврожаю, та запашних червонобоких нині і в супермаркетах, і на ринках чимало – різних сортів і за різною ціною, і більшість, як каже споживач, вінницькі.

До слова. З повідомлень інформджерел, рік у рік господарства корпорації «Вінницясадвинпром» забезпечують майже 40% промислового виробництва яблук у країні. За інформацією асоціації «Укрсадпром», за потрібного обсягу 90 кілограмів на особу на рік фактичне споживання плодів і ягід перебуває на рівні половини. Тобто відповідно до даних Держкомстату, українці фактично недоїдають майже 45 кілограмів на рік. Для порівняння:  у Німеччині та США споживання на одну особу яблук становить 150 кілограмів на рік, у нас – приблизно 20.

Нині чимало українців змушені обирати між тим, що придбати: молоко і хліб чи фрукти. Осінні яблука та ранні зимові (наприклад, гала) дорогі. Хоча вітчизняні яблука мають бути дешевшими, ніж імпортні, скажімо, польські, та ціни відрізняються ненабагато. Хто ж працюватиме собі у збиток? — Ніхто.

Ціна кусається?

В одному із супермаркетів (ідеться про відомі в країні торговельні мережі) продавали українські по 15 гривень за кілограм, галу — по 18 з копійками, муцу — по 20. В іншому супермаркеті ціни були такі: голден делішес — 25 гривень, чемпіон — 24. На ринку центральному та стихійному ціни на всі сорти однакові – 20 грн за кілограм, на недільному трохи дешевші – від 15 до 22 грн за кілограм.

Що цікаво: у супермаркетах яблука і банани майже зрівнялися в ціні.

Україна цього року побила всі рекорди з імпорту бананів. До трійки лідерів-імпортерів входить Еквадор, Коста-Ріка і Колумбія. Приміром, постачання лише з Колумбії, порівняно з минулорічними, зросло в 32 рази! До речі, всі банани потрапляють до нас абсолютно зеленими. Під час транспортування їх тримають при температурі приблизно +13, а вже тут піддають газації, аби запустити процес дозрівання. Банани поміщають в ізольовану камеру з температурою +18-20. Потім камера заповнюється сумішшю азоту (95%) і етилену (5%). Добова витримка в газовій камері запускає процес дозрівання, і після зберігання протягом 3-7 діб за звичайної температури банани потрапляють у торговельні мережі. Чим відрізняється зелений банан від стиглого? Зелений – це крохмаль, а стиглий – цукор. Крохмаль ферментується в товстому кишківнику, і це може викликати не дуже приємні відчуття. Натомість цукор засвоюється без проблем. Банани – одні з кращих гастропротекторів. Серед любителів бананів немає хворих на виразку шлунку. Хто любить досліди – може зробити такий експеримент. Візьміть зелений банан і покладіть його в пакет зі стиглими яблуками чи грушами. Через декілька днів банан достигне завдяки етилену, який виділяють стиглі фрукти.

Share Button