Сьома річниця Майдану: Венедіктова каже, що 86 справ уже в суді

Державне бюро розслідувань проводить слідство у 60 справах Майдану, а 86 справ уже слухаються в судах. Про це сказала у відеозверненні з нагоди 7-ої річниці Євромайдану Генпрокурор Ірина Венедіктова.

«Наразі прокурори Департаменту у справах Майдану Офісу Генпрокурора здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 60 кримінальних провадженнях, що охоплюють понад 4300 епізодів правопорушень. Також у судах першої інстанції забезпечується підтримання публічного обвинувачення у 86 судових справах стосовно 176 осіб», – повідомила вона.

Венедіктова уточнила, що з початку поточного року повідомлено про підозру 37 особам, серед яких 26 правоохоронців, троє суддів і 8 цивільних осіб.

Крім того, зазначила Генпрокурор, суди заочно обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою 27 підозрюваним, з яких 22 колишні правоохоронці, 4 колишні високопосадовці і цивільна особа. У тому числі за клопотаннями прокурорів обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою експрезиденту за підозрою в узурпації влади та колишнім голові Служби безпеки, міністру оборони та міністру внутрішніх справ, яким інкримінується організація у період з 18 по 20 лютого 2014 року умисних вбивств, замахів на вбивства учасників масових акцій протесту в центрі Києва та терористичного акту.

Венедіктова нагадала, що з початку року прокурори вже отримали дозволи суду на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно 5 колишніх бійців «Беркуту», які підозрюються у вчиненні 20 лютого 2014 року умисних вбивств 48 осіб та замахів на умисні вбивства 80 осіб, терористичного акту та інших злочинів.

Також прокурори отримали перше рішення щодо заочного судового розгляду у справах Майдану. «Ми одержали дозвіл суду на спеціальне судове провадження у справі за обвинуваченням «беркутівця» у перевищені влади та службових повноважень під час подій 1 грудня 2013 року біля Адміністрації Президента України на вулиці Банковій у Києві», – сказала Генпрокурор.

Окрім того, додала вона, обрано запобіжний захід цивільній особі, яка підозрюється у вчиненні 20 лютого 2014 року на майдані Незалежності із використанням вогнепальної зброї вбивства співробітника спецпідрозділу міліції та військовослужбовця військової частини МВС, а також замаху на життя військовослужбовця Внутрішніх військ.

Загалом цьогоріч прокурори Департаменту у справах Майдану скерували до суду 19 обвинувальних актів щодо 25 осіб, серед яких 6 суддів і 13 правоохоронців, поінформувала Венедіктова.

Генпрокурор вважає, що за останні роки вдалося досягнути ухвалення лише кількох десятків вироків передусім через завантаженість судів і велику кількість епізодів та учасників провадження, які доводиться розглядати і заслуховувати у межах судових процесів. Суттєво впливають на динаміку розгляду справ і недоліки кримінального процесуального законодавства, які «створюють можливості для затягування процесів до безкінечності, формально не порушуючи закон, але не даючи шансу поставити і крапку в питаннях, відповідей на які від нас чекає громадськість», – заявила Венедіктова.

Як повідомлялося, під час Євромайдану постраждали 2,5 тис. людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними МВС, від 18 лютого до 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва також загинули 17 силовиків.

 

Share Button