Україна до 7 грудня має підписати документи для отримання COVID-вакцини

Україна має підписати до 7 грудня всі технічні документи щодо отримання вакцини від коронавірусу і розраховує одержати перший транш препарата у першому півріччі 2021 року. Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов на онлайн-брифінгу.

За його словами, цей розрахунок ґрунтується «виходячи з повідомлень компаній, які входять до цієї ініціативи, що вони перебувають на завершальних стадіях і от-от мають уже закінчити і зареєструвати відповідну вакцину».

Міністр охорони здоров’я підкреслив, що Україна співпрацює по всіх можливих світових ініціативах, аби отримати вакцину якнайшвидше після того, як вона буде зареєстрована. Ініціатива COVAX є одним із таких механізмів.

«Це глобальна ініціатива, яка об’єднує 172 країни світу. Як тільки ця ініціатива виникла, Україна відразу приєдналася і Міністерство охорони здоров’я від самого початку почало працювати з цією глобальною ініціативою… Згідно з усіма розрахунками, ми повинні отримати до 20% від кількості населення доз вакцини, яка буде зареєстрована. Ми говоримо про вакцини, які будуть виготовляти провідні компанії. Це 8 млн доз», – розповів Степанов.

Він зазначив, що перший транш вакцини, який розраховує отримати Україна, становитиме 1,2 млн доз. Першими щеплення отримуватимуть групи ризику.

«Це для нашої системи охорони здоров’я. Для медичних працівників, яким треба провести відповідну імунізацію. Окрім того, у групі ризику по віку, тобто це люди, старші за 65 років. Також люди, які мають хронічні супутні захворювання, які викликають ускладнення при перебігу хвороби, що дуже часто призводять до летальних випадків. Тому ми дуже розраховуємо на всі ці механізми, які започаткував світ», – підкреслив очільник МОЗ.

Як повідомлялося, 18 листопада стало відомо, що фонд глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX) підтвердив інформацію про виділення Україні вакцини від коронавірусу на безоплатній основі для 20% населення.

 

Share Button