ООН: Через пандемію Україні загрожує найгірша рецесія за 10 років

У зв’язку з пандемією коронавірусу Україна може зіштовхнутися із найбільшою за останні 10 років рецесією, через яку понад 9 мільйонів людей опиняться в бідності. Про це йдеться у звіті ООН за жовтень 2020 року.

Так, згідно з матеріалами цього звіту, від початку пандемії більше 80% домогосподарств в Україні втратили доходи, а в щонайменше 40% родин хоча б один із членів втратив роботу.

Наголошується, що хоча наразі й немає окремих даних стосовно сходу України, ймовірно, соціально-економічні наслідки цього спаду для постраждалого внаслідок конфлікту регіону будуть ще більш руйнівними. Повідомляється, що на не підконтрольних Україні територіях наразі 58% родин повідомили про використання негативних механізмів пристосування для задоволення свої основних потреб, порівняно з 49 % на початку 2020 року.

Також збільшується частка домогосподарств, які мають заборгованість: 15% у вересні проти 11% до початку пандемії.

Зазначається, що державний Ощадбанк став єдиним, хто подовжив дію банківських карток, термін яких скінчився, внутрішньо переміщених осіб до 1 січня 2021 року. Але через обмеження доступу, зокрема карантинні заходи, пенсіонери з ОРДЛО не можуть потрапити до України, щоб отримати перевипущені картки. Ощадбанк перевипустив принаймні 200 тисяч банківських карток, які ще не були отримані їхніми власниками, зокрема через карантинні обмеження перетину “лінії розмежування”.

У звіті досить тривожно оцінюється епідеміологічна ситуація в Україні, яка «продовжує погіршуватися».

Share Button