В Україні можуть ввести штрафи за відсутність маски до 225 гривень

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу та в цілому урядовий, який пропонує запровадити штрафи за перебування у громадських спорудах і транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту. Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 4 листопада.

Згідно з пояснювальною запискою, метою прийняття акта є запобігання розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-2019 серед населення України.

Так, у статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується передбачити покарання за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, у вигляді штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн до 255 грн).

Як уточнив присутній на засіданні міністр охорони здоров’я Максим Степанов, представляючи законопроєкт, документом передбачено, що штраф може стягуватися на місці вчинення адміністративного порушення за допомогою безготівкових платіжних пристроїв.

Накладати штрафи зможуть органи внутрішніх справ, Національна поліція, уповноважений орган охорони здоров’я, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

Крім того, міністр розповів, скільки вже було складено протоколів за порушення карантинних правил.

«Загальна кількість складених протоколів була 24100 – це кількість протоколів, що надійшли на розгляд суду. Адміністративне стягнення прийняли по 1146 протоколах», – розповів Степанов.

 

Share Button