У РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ РАЙОНУ: У ВЕЛИКІЙ СТАРИЦІ ВШАНУВАЛИ НАЙСТАРШУ ЖИТЕЛЬКУ

23 вересня щемкий день в історії — 77 років тому Бориспіль і села району визволили від нацистів. Так далеко ті роки, але пам’ять жива. І нехай вона завжди залишається з нашими дітьми, онуками.

Цього дня голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас та виконуюча обов’язки Сеньківського сільського голови Людмила Волкова завітали до с. Велика Стариця, що належить до Сеньківської сільської ради, щоб привітати з історичним днем Ольгу Федорівну Ковбасу, яка під час Другої світової війни 17-річною дівчинкою була вивезена на важкі роботи до Німеччини. Вшановуючи пам’ять української молоді – жертв війни, два роки тому Державний архів Київської області  розпочав історико-документальний і громадський проєкт «НепрOSTі листи». Було розшукано і повернуто листи остарбайтерів, не доставлених до адресатів восени 1943 року. Непростий шлях довелося пройти тим листам, щоб майже через століття опинитися в руках адресатів. Такого листа не отримала і мама Ольги Федорівни. А два роки тому єдина на Київщині відправниця листа сама тримала його в руках.

Сьогодні їй 96. Вона найстарша жителька Сеньківської сільської ради. В охайній оселі живе разом із донькою та зятем, як-то кажуть, старість доглянута. Маючи добру пам’ять, жінка полинула в спогади. На очах сльози, а в душі – щемкий жаль. Батько був поважним чоловіком у селі – сільським головою. У сім’ї було п’ятеро дітей. Ольга  серед них старшою. Війна постукала у двері й майже одночасно з родини пішло двоє – батько на фронт, доньку забрали до Німеччини. Багато пережила, вистраждала. Пропрацювала все життя продавцем в сільському магазині, за винагороду має довгий вік і ясний розум.

Випнута в яскраву хустину з букетом осінніх хризантем – їй ще можна відкинути з десяток років. Владислав Байчас побажав жінці найціннішого скарбу – здоров’я: « Нехай зозуля кує Вам довгий вік. А ми свято берегтимемо пам’ять про подвиги наших дідів. Доземний уклін за подвиг усім воїнам заради вільного й щасливого життя нащадків».

Інф. «ТС»

Share Button