Володимир Шалімов про ТОП «Нашого краю», жіночу частину команди та «конкуренцію» із «Слугою народу»

Уже завтра, 5 вересня, в Україні стартує початок виборчого процесу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня. У Борисполі штаби політсил давно працюють на повну: партії формують свої команди та ключові п’ятірки. Хто очолить Бориспільську ОТГ і хто формуватиме монобільшість у Бориспільській раді – дізнаємося після 25 жовтня.

А поки розповімо про одну з найпотужніших політичних сил у Борисполі – «НАШ КРАЙ». Їх кредо – «Сила професіоналів», а в списку лише знані у місті люди.

Про те, чи можна купити місце у списку «НАШОГО КРАЮ», ТОП-5, конкуренцію зі «Слугою народу», журналісти «ТС» дізнавалися у керівника міського осередку, депутата міської ради та голови правління ПрАТ «Агробудмеханізація» Володимира Шалімова.

А також розкрито головну інтригу політичного сезону – Анатолій Федорчук таки балотуватиметься на посаду голови ОТГ. За словами В. Шалімова, інших кандидатур не розглядали.

– До старту передвиборчого сезону залишилися лічені дні. Політичні сили формують списки, визначаються з першими п’ятірками. Розкажіть про ТОП-5 «НАШОГО КРАЮ», які балотуватимуться до Бориспільської ОТГ?

– ТОП-5 ще не визначили. У нас є ТОП-15, ТОП-20. Першим номером іде Анатолій Федорчук. Щодо мене, я збираюся балотуватись до обласної ради. А щодо команди скажу тільки декілька слів і люди все зрозуміють: у нашій команді чотири директори шкіл – одна з них директорка Бориспільського академічного ліцею Оксана Пономарьова.

Не так давно пані Оксана говорила, що ще думає про участь у виборах. Ви її переконали?

– Нікого не переконував. Її дуже хотіли «забрати» «Слуги народу», а пані Оксана вирішила піти з «НАШИМ КРАЄМ».

Цікаво, але давайте повернемось до команди.

– Повторюся, у нас чотири директори шкіл, два директори дитсадків, два керівники танцювальних ансамблів, є ветерани АТО, медики, настоятель храму, науковець, проєктант, а також уже досвідчені депутати. Тобто у нас і ТОП-10, і ТОП-15 і ТОП-20 сформовані, бо у нас усі – ТОП.

Зважаючи на те, що йдеться не тільки про місто, а про об’єднану громаду, хто із представників району поповнить лави «НАШОГО КРАЮ»?

– У команді «НАШОГО КРАЮ» чотири сільські голови – Микола Дженжебір із Кучакова, Іван Овсієнко з Рогозова, Анатолій Тур з Іванкова, Людмила Волкова з Сеньківки, а також депутат районної ради з Глибокого Володимир Хворостянко.

З кожним роком у політиці, як державній, так і місцевій, з’являється дедалі більше жіночих імен. То скільки жінок у списку «НАШОГО КРАЮ», хто вони?

– Жінок у нас чимало – всі вони професійні й досить знані. Це – заступник міського управління соціального захисту Людмила Гузь, керівник ДНЗ «Сонечко» Наталія Діденко, керівник народного хореографічного колективу «Шарм» Наталія Маркевич, директор ЗОШ № 6 Віра Мазура, директор ЗОШ № 3 Ірина Панкявічене, директора БАЛ я вже назвав, керівник Центру туризму та краєзнавства Тетяна Рахуба, сімейний лікар Любов Трохимчук.

Як вважаєте, скільком людям із вашого списку вдасться потрапити до ради?

– Цього зараз ніхто не скаже, але очікуємо на максимальний ефект. У будь-якому разі, всіх цих людей Бориспіль дуже добре знає. Жоден із них нічим не заплямований – усі працюють на благо міста. Цим людям є що сказати про себе. А ще ми не беремо киян. Приїздить багато, але я кажу: «Вибачте, але «НАШ КРАЙ» –  місцева партія і ми беремо тільки тих, кого у місті знають.

Часто місце у партійному списку намагаються купити ті, хто має гроші, має певні плани, але не має імені та авторитету. Чи пропонували гроші за місце у «НАШОМУ КРАЇ»? Можливо, приходили чи телефонували з такими пропозиціями?

– Зараз телефонують усім партіям. Як голова партії кажу так: «Фінансові питання бере на себе партія. Гроші у нас не дають жодних «привілеїв».

До «НАШОГО КРАЮ» дійсно хотіло дуже багато людей. Мені телефонували досить достойні люди – кандидати і доктори наук, люди, які живуть у Борисполі, але працюють у Києві. Я відповідав їм: «Ви їдете з Борисполя о 7-ій ранку, а повертаєтесь близько 21:00… Вибачте, але Бориспіль – це не лише ваша вулиця, тут треба працювати. Нам потрібні люди, які були б на місцях, яких знає вулиця, район». Кожному кандидату говорю: ваш успіх залежить не від грошей. Листівки, ручки, кепки, намети, газети, білборди – ми все це зробимо, а ви йдіть до людей, щоб вони повірили, що ви будете їх депутатом. Тільки так переможете.

Найважливіше і найцікавіше – кандидат на посаду голови ОТГ це все ж Анатолій Федорчук? Більше нікого не розглядали?

– Так, кандидатом від «НАШОГО КРАЮ» буде Анатолій Федорчук, уже все вирішено. Більше кандидатур не розглядали. Що стосується його команди – про це я нічого не знаю, запитайте у міського голови.

Наріжні камені програми «НАШОГО КРАЮ»  що політична сила запропонує мешканцям громади, з чим іде в раду?

– Основи програми «НАШОГО КРАЮ» незмінні – поліпшення комфортності життя. Якщо 5 років тому це було виключно про Бориспіль, то нині – про ОТГ.

Комфорт – це що? –  Інфраструктура, водопостачання, енергопостачання, каналізація, сміттєпереробний завод. Чому не рухалось питання із сміттєпереробним заводом? Не могли дійти згоди з районом. А тепер Бориспільська громада матиме більше перспектив швидко вирішити це питання. Думаю, невдовзі побачимо перших інвесторів, які захочуть збудувати завод. І взагалі у нас вимальовується дуже гарна промислова зона – будується друга черга Roshen, Kostal й уже відкрита нова об’їзна дорога. Як на мене, це сприятиме появі ще кількох заводів – логістика просто чудова. Потрібно на Харків, Чернігів чи Полтаву – будь ласка. Громада має за щось жити, а не стояти із простягнутою рукою, як жебрак.

Теж саме і з проблемою очисних споруд. Затримка була за районом – люди не давали спускати очищені стоки у канали. Зараз це питання має зрушити з місця.

А школи і дитсадки – це комфортність життя? Безумовно! Ми зараз їздимо селами і дивимось на їхню інфраструктуру. Питань дуже багато – щось ми знаємо і працюємо над їх вирішенням. Крок за кроком. Зміни – це добре, але давайте будуватимемо стабільність.

«Слуги народу» погрожують «зробити» всіх і на місцевих виборах. Очікуєте серйозну конкуренцію від місцевого осередку?

– Ця сила позиціонує себе як партія молодих реформаторів. Моє побажання «Слузі народу» одне – не забалакати реформи, як це відбувається на державному рівні. А загалом, команда гарна, люди гарні, гарні ідеї. Яка конкуренція?! Нехай люди визначаються.

Ви заявили, що думаєте над тим, аби балотуватися до обласної ради. Наскільки серйозні ці думки? Чого очікуєте від свого депутатства в області? І ще обласна рада останні п’ять років не відзначалась ефективністю в роботі, чи можливо буде це змінити?

– В обласній раді, насправді, дуже багато можливостей. Це і субвенція, і розподіл капітальних вкладень для розвитку громад. Вірю, що до Бориспільської ОТГ люди оберуть найкращих депутатів – не популістів, а тих, хто дійсно працюватиме на благо громади. А в облраді, думаю, я зможу принести більше користі нашій ОТГ.

Так, дійсно, облрада останні п’ять років пробалакала. Але мені хочеться зрозуміти і зробити так, щоб вона допомагала ОТГ.

Тобто вже формується команда «НАШОГО КРАЮ» і на область. Хто ще піде від Борисполя?

– Остаточно команда ще не сформована. Проте зараз можу сказати, що разом зі мною йтиме Людмила Пасенко. Скажу, що освітянська програма дуже залежить від області. Є багато субвенцій, грантів, але де вони? А мають бути у нас!

Під час президентської та парламентської кампаній людям полюбились різні відеозвернення і баталії у Facebook. «НАШ КРАЙ» використає ці інструменти, щоб привабити виборця?

– На першому зібранні я сказав нашим кандидатам у депутати: «Йдіть до людей! Пафос, обличчя на білбордах нічого не дадуть, вони можуть хіба агресію викликати». Всі чудово розуміють, що білборд коштує 6-7 тис. грн на місяць. Люди дивляться і кажуть: «Краще б комусь на операцію віддав».

Ми теж взяли кілька білбордів, щоб люди у селах нас побачили, щоб знали, що за нами – сила професіоналів. Так, будуть намети, будуть листівки, а шоу – шоу не буде.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

Share Button