Олександр Сич: «Пандемія нашу роботу не зупинила»

ТОВ «Трест Бориспільсільбуд» сьогодні – це компанія з багаторічним досвідом, великою кількістю побудованих об’єктів та високопрофесійним колективом, якому підприємство завдячує своїм добрим ім’ям як на теренах Бориспільщини, так і в інших регіонах. «Трест Бориспільсільбуд» працює для тих, хто цінує швидкість, надійність, якість, роботи виконуються, як то кажуть, «під ключ» ‒ від проєкту до благоустрою прилеглої території, а в подальшому, якщо це житловий будинок, то й надання послуг з експлуатації.

Результатами роботи і висококласними спеціалістами по праву пишається директор ТОВ «Трест Бориспільсільбуд» Олександр Сич. З Олександром Івановичем «ТС» спілкувалася традиційно у переддень професійного свята – Дня будівельника. На його робочому столі грамоти і подяки для найдостойніших, а ще, ділиться секретом керівник, на багатьох чекають подарунки та грошові премії. Він не має сумнівів, що з такими відданими своїй справі і завзятими працівниками не страшні жодні катаклізми, якими так рясніють нині як економічна, так і політична сфери життя в країні.

Ми знаємо чимало об’єктів, які свого часу будувала ця авторитетна організація у Києві, Борисполі, Великій Димерці Броварського району та ін. У нашому місті це, зокрема, добре відомий ЖК «Банківський», ремонт садочків «Теремок», що в УМБ-17, та № 3, Бориспільський міськрайонний центр зайнятості, притулок для тварин, ремонт міського будинку культури, благоустрій озера Олесницьке (колишнє Комсомольське) тощо. Однак цікавило інше: як вдається тримати марку в нинішніх, таких непростих і не надто сприятливих для бізнесу умовах?

– Олександре Івановичу, від нашої останньої розмови минуло не так багато часу, але чимало подій відбулося і в нашому місті, і в країні в цілому за цей період. Яким є ТОВ «Трест «Бориспільсільбуд» сьогодні?

– Наразі у нашій компанії трудиться близько 120 осіб. Працюємо над трьома основними об’єктами. Нашою гордістю залишається ЖК «Банківський», його будівництво триває, нині зводимо 2 і 3 будинки та розробляємо проєкти 3, 4 і 5-го. Вже не вперше нас запросили виконати ремонт приміщень в ліцеї «Дизайн-освіта», роботи на завершальній стадії. Ще один важливий об’єкт – реконструкція фільтраційної споруди для зливу нафтопродуктів на базовому складі паливно-мастильних матеріалів в ДП МА «Бориспіль», робимо все, аби введення його в експлуатацію здійснити у визначені терміни.

Відомо, що бізнесу сьогодні працюється нелегко. Що найбільше гальмує роботу будівельної галузі?

– Дуже великі навантаження маємо щодо оформлення нормативної документації. Ось чому багато організацій сьогодні «йде в тінь». Це питання слід вирішувати на державному рівні, адже бюджет втрачає величезні кошти, а значна кількість підприємств не мають змоги розвиватися, виплачувати конкурентну заробітну плату тощо. Високопрофесійні кадри масово виїжджають за кордон у пошуках гідних заробітків.

Значно гальмують введення об’єктів в експлуатацію і так звані «Облгази» та «Обленерго», встановлюючи неадекватні ціни. Та щоб завершити свою роботу, ми змушені погоджуватися на їх умови. Це призводить до здорожчання будівництва, сповільнює темпи виконання робіт.

З весни 2020-го усі ми стали заручниками COVID-19 і пов’язаних з цією хворобою умов життя. Чи вплинув якимось чином карантин на роботу «Бориспільсільбуду»?

– В умовах жорсткого карантину підприємство не припиняло працювати, усі заходи для безпеки наших людей було забезпечено. Та й робота на свіжому повітрі цьому сприяла – на підприємстві жодного випадку захворювання на COVID-19. Закупили засоби захисту, на кожному об’єкті була гаряча вода, мило, антисептики, адже здоров’я – найголовніше. Тож не зупинялися ні на один день. Хоча об’єктів, звісно, стало менше. Раніше будували в Києві, сьогодні відмовились від цього з економічних міркувань – заощаджуємо на транспортних витратах. Що ж стосується нашого регіону, тут не так багато об’єктів, де ми можемо працювати.

Якщо карантин не надто вплинув на діяльність підприємства, то що, на вашу думку, є основною причиною скорочення будівництва?

– Тут чимало запитань до організації тендерів. У торгах беруть участь в середньому по 10 компаній. Ціна знижується настільки, що будівництво стає невигідним. Самі розумієте, з дешевих і неякісних матеріалів нічого доброго не побудуєш. Тобто якщо працювати чесно і відкрито, в такі ціни неможливо вкластися. Хоча стверджувати, що всі, хто виграє тендери, працюють саме так, я теж не беруся. Але судіть самі: якщо будівельна організація налічує 20 осіб, чи може вона побудувати якийсь крупний об’єкт? Це означає, що всі інші робітники працюють нелегально, отримують зарплату «в конвертах», за рахунок чого й здешевлюється будівництво. Та от тільки держава від цього нічого не отримує.

Якщо відверто, чи багато у вас працює людей, на яких ви можете покластися у будь-якій, навіть найскладнішій, ситуації?

– У компанії трудиться чимало людей, які, переконаний, не підведуть за будь-яких умов, підтримають, порадять, як зробити краще, виконають найскладніші завдання. Серед інженерно-технічних працівників хотів би відзначити начальника дільниці Олександра Джигірея, виконробів Василя Кардашевського, Анатолія Бойправа, Володимира Бутенка, Віктора Бейгула, майстра Анатолія Звягіна, начальника виробничо-технічного відділу Олександра Юрковця, начальника  проектної групи Андрія Дудку, головного енергетика Василя Нестеренка, головного бухгалтера Лідію Гапон, серед робітників зварювальника Олександра Мартиненка, малярів Галину Ярмак, Оксану Макаренко, Оксану Кириленко, водія Анатолія Пахаловича, робітника-універсала Станіслава Ярмака, мулярів Миколу Діденка, Ігоря Іванова, плиточника Олександра Рябого, механізаторів Миколу Пугача, Миколу Мельника та багато інших. Усі ці люди конкретними справами довели свою відданість нашій організації і обраній професії.

Хотілося б, звичайно, щоб до нас більше приходило молоді, щоб вони не лише набиралися досвіду, а й залишалися працювати в компанії.

Однак свято є свято. І в цей день, гадаю, вам є що сказати своєму колективу…

– Професія будівельника, я вважаю, одна з найскладніших. Люди працюють під палючим сонцем, в дощ, сніг, мороз, ожеледицю. Не кожен витримає такі умови. Проте результати праці допомагають забути про всі труднощі, вони радують і тих, хто будував, і тих, хто житиме чи працюватиме у цих будівлях. Якщо об’єкт дійсно зроблений з любов’ю, він приноситиме задоволення і нинішнім, і майбутнім поколінням. Усім працівникам ТОВ «Трест Бориспільсільбуд», а також нашим колегам-будівельникам хочу побажати, щоб більше будували красивих, необхідних для нашої країни об’єктів. Щоб і будівельники, і ті, для кого ці об’єкти будуються, отримували справжнє задоволення від результатів своєї праці.

Міцного здоров’я, добра, благополуччя і миру нам усім!

Інна БАКУМ, «ТС»

Share Button