На фоні пандемії COVID-19 вакцина проти грипу може стати дефіцитом

На фоні пандемії COVID-19 вакцина проти грипу може стати дефіцитом. Про це на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією, яка транслювалася на платформі ZOOM, сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він додав: щоб уникнути колапсу медичної системи в період сезонного зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ в поєднанні з пандемією COVID-19 необхідно, аби громадяни свідомо ставилися до свого здоров’я, зокрема вчасно вакцинувалися від грипу.

Зазвичай, за словами Ляшка, в Україні в період епідемічного сезону грипу та ГРВІ рівень вакцинації від грипу складає 0,8-2% від кількості населення. В країнах ЄС, за його інформацією, це 70%.

Додамо, Міністерство охорони здоров’я внесе зміни до порядку забезпечення закладів охорони здоров’я лікарськими засобами, змінами передбачена можливість закупівлі медзакладами вакцини проти грипу першочергово.

За даними Центру громадського здоров’я з 30 вересня 2019 року до 17 травня 2020 року на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей. Для порівняння, минулого сезону перехворіло 5,4 млн.

З початку епідсезону проти грипу вакцинувалися 238 079 людей (0,6% населення) при наявних 542 000 доз вакцини. Частка дітей серед щеплених становить 10,5%.

Із 15,1 млн людей, які є у групі ризику, вакцинувалися лише 1,6%.

Із 379 000 медичних працівників від грипу імунізувалися 12,8%.

 

Share Button