Перемир’я вже порушували двічі

Домовленість про повне припинення вогню на Донбасі набула чинності. Про це повідомляє пресцентр операції Об’єднаних сил.

«Командування Об’єднаних сил підтверджує, що цей наказ про припинення вогню відповідає нинішнім заходам, які були визначені тристоронньою контактною групою й набули чинності з 00:00 години 27 липня 2020», — йдеться в повідомленні.

Але вже о 0:20-0:45 противник обстріляв підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти зі стрілецької зброї, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Друге порушення перемир’я з боку найманців РФ зафіксовано о 9:00… Про це вчора під час брифінгу розповів Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко.

А напередодні наміченого режиму тиші збройні формування РФ 13 разів відкривали вогонь по українських позиціях біля Водяного, Південного, Широкиного, Пищевика, Пісків, Опитного та Лебединського, зокрема й з мінометів калібру 120 мм і 82 мм. А також неподалік Новомихайлівки противник замінував українські позиції протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів.

«Такі міни заборонені Оттавською конвенцією й виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 встановлюються дистанційно й мають період самоліквідації від 4 до 100 годин. Підступність провокації полягає в тому, що незабаром, уже під час дії перемир’я, міна може здетонувати, і вибух розцінюватимуться як обстріл з боку українських позицій або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, у будь-якому разі, як зрив повного й всеосяжного режиму припинення вогню», — підкреслюється в повідомленні штабу ОС.

Нагадаємо, 22 липня ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі домовилася про «повне й всеосяжне припинення вогню» на лінії розмежування. При цьому було виписано «додаткові заходи», покликані забезпечити це перемир’я. Зокрема, заборона на застосування вогню, розміщення важкого озброєння в населених пунктах, заборона на наступальні й розвідувальні дії, на використання безпілотних літальних апаратів… За порушення передбачено «ефективне застосування дисциплінарних заходів і повідомлення про них координатору ТКГ», який інформує про цей усіх його учасників…

У перший день призначеного у форматі «Україна — ОБСЄ — РФ» перемир’я і начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак, і командувач ОС Володимир Кравченко, і Міністерство оборони України зробили низку заяв із приводу дотримання українською стороною умов режиму тиші. Усі вони зводилися до такого: заходи повного й всеосяжного припинення вогню не позбавляють українських воїнів змоги діяти відповідно до норм міжнародного гуманітарного права й національного законодавства України. При цьому підрозділи зі складу ОС готові дати належну відсіч ворогу в разі порушення домовленостей…

Командувачв ОС Володимир Кравченко запевнив: «У разі порушення противником режиму тиші й створення загрози їхньому життю, відповідь Збройних Сил України буде миттєвою і рішучою».

Водночас прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що РФ не може гарантувати припинення вогню на Донбасі, «тому що не Росія є учасником конфлікту на південному сході України», передає ТАРС.

Share Button