Непогані види на врожай, перший сніп і польовий обід: як у СТОВ «Любарецьке» розпочалися жнива

У перший день жнив на полі СТОВ «Любарецьке» зо два десятки людей – механізатори, агрономи. Усі вболівають за урожай, усіх розбирає цікавість – як вродило, який результат з центнера?

Журналісти приїздять ближче до полудня. Сонце високо, частина робітників відпочиває – скоро обід. Біля них перший сніп – важкі колоски, що пахнуть літом, полем і майбутнім хлібом.

Нас зустрічає агроном Ігор Устич і під гуркіт важких і розпечених сонцем комбайнів розповідає про урожайні німецькі сорти пшениці, про невтомну техніку, а ще про те, що ці перші жнива – лише розминка перед великими польовими роботами.

«Цього року основна наша культура – кукурудза, якою засіяли 3,1 тис. га, ще маємо 1000 гектарів сої і 240 гектарів озимої пшениці, яку зараз і збираємо. Це будуть такі собі короткі жнива – з ними плануємо впоратися за тиждень, а от великі польові роботи розпочнуться наприкінці вересня – на початку жовтня, коли дозріє соя», – розповідає аграрій.

У перший день про результати говорити, звісно ж, складно, але у СТОВ «Любарецьке» очікування на урожай непогані.

«Орієнтовно до 7 тонн з гектара, а може й більше. Ми обираємо і сіємо німецькі сорти пшениці, які дають стабільні результати в наших умовах – «Акратос» та «Ортегус», – каже агроном.

Поки розмовляємо, до вантажівки підходить комбайн і пересипає зібране зерно.

«Сьогодні в полі працює чотири комбайни, два трактори, які займатимуться обробітком ґрунту вже після збирання урожаю, та автівки, що перевозять збіжжя», – продовжує Ігор Устич.

Уся техніка сучасна, потужна, а головне – надійна.

«Модельний ряд наших комбайнів представлений, в основному, брендом Case‎, хоча є і один John Deere, а трактори – Challenger, Caterpillar. Це доволі потужна і хороша техніка. Ми працюємо не перший рік, тому обираємо те, що зарекомендувало себе найкраще. А якщо раптом щось вийде з ладу, на підхваті завжди є інженер з технічного забезпечення – кілька хвилин і все знову працює», – додає агроном.

І незважаючи на те, що 2020-ий видався не надто сприятливим у плані погодних умов, проте більш-менш спокійним щодо шкідників та хвороб, наголошує І. Устич: «Позапланового нічого не трапилось, ми навіть в дечому зекономили».

Зібраний урожай у сільгосппідприємстві довго не затримається. Частина піде людям – як плата за оренду землі, решта – на продаж.

«Минулого року чимало зерна у нас купив «Київхліб» та зернотрейдери. Які цього року будуть домовленості – поки сказати не можу. Буде врожай, буде певна якість – ось тоді говоритимемо про постачання», – резюмує Ігор Устич.

А тим часом на поле підвозять обід. Робітники жартують, розсідаються у затінку і куштують страви. Усе, як годиться, – на перше суп, на друге – каша з котлетою, на третє – компот.

На запитання, чи смакує обід у полі, відповідають: «Після доброї роботи смакує все: навіть вода і та солодка».

Тоня ТУМАНОВА, «ТС», фото Тетяна ДРОК

Share Button