Тарас Шевченко –  творчість в іншому ракурсі

У центральній міській бібліотеці з ініціативи представників територіальної громади  Борисполя відбувся  цікавий захід — зустріч з київським дослідником біографії й творів Кобзаря та їх виконавцем заслуженим діячем мистецтв України Василем Панченком. Разом із ним приїхав його товариш Михайло Орлюк, причетний як виконавець до театру Галини Яблонської «Пам’ять», що працює при Національному театрі ім. Івана Франка. Він майстерно декламував твори Шевченка. Зустріч не була б настільки цікавою, адже нині є чимало виконавців поезій Тараса Шевченка, якби не одна важлива деталь, – обидва столичні мешканці, справді закохані у поезію генія українського народу, є рідновірами, тобто трактують його поезії своєрідно, а їхнє бачення суттєво відрізняється від загальноприйнятого.

Погоджуватися з ними чи ні — це вже справа кожної мислячої людини. Як і з таким, приміром, твердженням, що пролунало з вуст пана Василя вже наприкінці зустрічі: «Українці зможуть об’єднатися лише тоді, коли витягнуть з дупи України тисячолітню занозу, що називається християнством». У  православної людини при цьому неодмінно виникає запитання: куди ж під час такого процесу «витягання» збираються подіти переконаних християн, для яких ця релігія є рідною і які на доводи рідновірів, які, в свою чергу, також називають себе православними, можуть навести й свої контраргументи. Залишається сподіватися, що часи, коли християн винищували на аренах цирків за допомогою хижих тварин, не повторяться.

Гості ж Борисполя ознайомили присутніх зі своєю точкою зору. Так, В. Панченко вважає: саме Шевченків «Кобзар», а не Біблія, є для українців Святим Письмом із закодованою у ньому необхідною кожному свідомому українцеві інформацією. На думку пана Василя, Шевченка, за його релігійними поглядами, аж ніяк не можна назвати християнином, діяч мистецтв доводив це на цитатах із його творів. Висунув В.Панченко й версію смерті поета: за його переконаннями, Шевченка, який ставав небезпечним для царської влади і офіційної церкви, було вбито саме представниками цих інституцій.

Наприкінці зустрічі заступник міського голови Людмила Пасенко подарувала гостям Борисполя книгу-дослідження Андрія Зиля «Народознавець. Павло Чубинський і його доба», від бібліотеки міста вони отримали три томи краєзнавчого альманаху  «Бориспільський край».

Безперечно, такі зустрічі розширюють кругозір бориспільців. На думку декого із запрошених, вони стали б цікавішими, якби проводилися спільно з представниками інших релігійних громад міста, у дискусійній формі.

Наталія Можайкіна, «ТС»

Share Button