Статистика – числовий вимір життя

Усю найціннішу інформацію про найважливіші аспекти життя співробітники управлінь статистики добувають із бухгалтерських і не тільки звітів. Саме завдяки їх аналітиці визначається рівень інфляції, наповнення споживчого кошика, демографічна ситуація та багато іншого.

Як розповіли в управлінні статистики у Бориспільському районі, роботу ускладнює непроведений перепис населення. Останнього разу українців «переписували» у 2001 році.

«Перепис мав відбутися у 2016 році, але його знову відтермінували, й остаточної дати немає. Звісно, це процес, що потребує великих затрат та організаційної роботи. У 2001 році для проведення перепису в місті та районі було залучено близько 500 осіб. Проте без точних даних щодо кількості населення працювати важко», — розповідає начальник управління Тетяна Бутенко.

Під керівництвом Т. Бутенко працює 10 співробітників, серед яких двоє спеціалістів з інтерв’ювання, які обстежують домогосподарства міста і району.

Головні завдання, що стоять перед управлінням статистики, — оброблення та аналіз інформації, яку подають управління та організації, а також передавання її до столиці.

«Працюємо переважно із звітністю бухгалтерів та інших справ робітників підприємств та організацій. Форм дуже багато – звіти з праці, звіт про реалізацію послуг, звіт про реалізацію промислової продукції… Вони охоплюють усі сфери життєдіяльності. Нині працюємо над кінцевою річною формою 29, тобто скільки підприємства та організації зібрали зерна та овочів. Після оброблення передаємо дані далі», — наголосила Т. Бутенко.

Передають бориспільські спеціалісти дані й для визначення показника інфляції: обстежують великі супермаркети, раз на тиждень фіксують ціни і їх коливання. Окремо для міста чи району рівень інфляції не визначають, але формують відповідні показники для Києва та області.

Знають в управлінні статистики й про демографічну ситуацію. Так, відповідно до даних за січень-вересень, у місті проживає 60 тис. 791 особа, у районі – 62 тис. 675 осіб. І хоч як не прикро, але кількість населення у Борисполі та районі зменшується.  Природне скорочення по місту – 4 особи, по району — 283. Навіть міграція йде зі знаком мінус: по місту  — мінус 90 осіб  по району – мінус 123.

До слова, 5 грудня працівники управління статистики відзначали своє професійне свято. За сумлінну і важливу працю виконавчий комітет Бориспільської міської ради нагородив Подяками та преміями Ольгу Кмець, Руслану Старовіт, Жанну Стрілецьку.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

Share Button