Справжні хлібороби не перевелися

Агрофірма «Іванків» привітала сільгосппрацівників

Україна і сільське господарство завжди були нерозривними. З давніх-давен хліб вважався головною стравою у кожній господі, а хліборобів шанували і поважали. Сучасний процес вирощування зерна кардинально відрізняється від минулих часів. Проте сільське господарство і досі є однією з найважливіших галузей українського виробництва. Трактористи, комбайнери, фермери – люди, які не бояться важкої роботи і виконують свою благородну місію. Саме на їх честь кожної третьої неділі листопада країна відзначає День працівника сільського господарства.

Не перевелися справжні хлібороби, які своєю непростою щоденною працею дають змогу українцям куштувати якісний вітчизняний продукт, і на Бориспільщині. Саме таким підприємством сьогодні є ТОВ «Агрофірма «Іванків», створена ще далекого 1928 року. Тоді це було колективне господарство «Комунар». Пізніше підприємство неодноразово реорганізовувалося, змінювалися керівники. Нині товариство є найбільшим сільськогосподарським виробництвом на території Бориспільського району. Вже четвертий рік поспіль агрофірму очолює молодий амбітний керівник Максим Мазурко. Саме з його ініціативи, а також заступника Віктора Деркача в Іванкові відродилося свято сільського господарства, яке відзначали 19 листопада у сільському будинку культури.

Кожному іванківцю на святі знайшлося заняття до душі: виставка сільськогосподарської техніки, польова кухня, виступ творчих колективів, частування короваєм, слова вітання та вдячності. Не обійшов своєю увагою працівників агрофірми й Іванківський сільський голова Анатолій Тур. Як наголосив очільник села, сьогодні це не лише найбільше підприємство в селі, а й головний меценат: «Агрофірма багато в чому нам допомагає. Це й утримання сільської футбольної команди та шкільного автобуса, і фінансова підтримка комунального підприємства, яке без їхньої допомоги, ймовірно, вже закрилося б. Керівник «Агрофірми «Іванків» Максим Мазурко ніколи нам не відмовляв у форс-мажорних ситуаціях, завжди підставляючи своє «плече». Вважаю, у нас з ними дуже тісна співпраця. Гордий, що на території сільської ради є таке підприємство».

Ще один гість свята депутат Бориспільської міської ради Валерій Мартишко також привітав працівників агрофірми і подарував зі сцени власний вірш.

Чи не найбільше слів вдячності своїм працівникам висловив керівник ТОВ «Агрофірма «Іванків» Максим Мазурко. Кращим трударям підприємства він вручив подяки. А трактористу Володимиру Герману, який тридцять років поспіль пропрацював на одному й тому ж тракторі, зберіг його в майже ідеальному технічному стані, подарував доручення на отримання у власність того самого трактора для власних потреб. До всього, за словами М. Мазурка, окремо привітали і пайовиків підприємства.«Знаю, що сьогодні для українців настали непрості часи. Особливо це стосується найменш захищених категорій, серед яких і наші пайовики. Тому ми вирішили підтримати кожного з них найнеобхіднішим – борошном і цукром», – підкреслив директор Агрофірми.

Насамкінець музичне вітання хліборобам прозвучало від народного хору «Терниця».

«Приклад треба брати з Ізраїлю»

Як розповів Максим Мазурко, сьогодні агрофірма займається вирощуванням зернових культур на території понад 3 тис. га землі. На підприємстві працює понад 65 осіб, залежно від сезону. В їх розпорядженні є вся необхідна техніка, що дозволяє виконувати будь-які процеси швидко й мобільно. Але, за словами керівника агрофірми, підприємство все одно постійно збільшує кількість техніки, впроваджує нові технології, розвивається.

Зокрема, цього року придбано кілька нових спецмашин. Серед новинок керівник Агрофірми «Іванків» виділяє оприскувач, який, на його думку, є надзвичайно важливим елементом у процесі виробництва зернових: «Чи не найбільша проблема для аграріїв – хвороби рослин і шкідники. Сучасні хімічні засоби здатні ефективно з цим боротися, тому існує потреба обробляти рослини. Саме захист урожаю від хвороб, бур’янів є одним із пріоритетів для отримання якісного врожаю», – наголосив М. Мазурко.

Загалом, за словами керівника сільгосппідприємства, результативності та врожайності українцям варто вчитися у закордонних колег: «Сьогодні якість урожаю, в першу чергу, залежить від технологій. Наприклад, в Ізраїлі немає нічого, окрім піску і каміння. Однак ця країна експортує сільгосппродукцію, а сільське господарство є третьою галуззю за наповненням бюджету».

«Землю використовуємо з розумом»

Останнім часом Бориспільщина стає дедалі ризикованішим регіоном для сільського господарства. Як пояснив М. Мазурко, така ситуація склалася через нестабільні погодні умови. Але аграрій робить усе, аби не лише зберегти врожайність на рівні, а й підвищувати його з року в рік: «Обов’язково слідуємо сівозмінам, щоб не виснажувати землю. Наразі основною культурою, що  вирощуємо, є кукурудза, вона дуже добрий попередник для інших зернових. Ми вже досить давно працюємо на території Іванківської сільради, плануємо працювати й надалі, тому зацікавлені у поліпшенні якості місцевої землі».

За словами М. Мазурка, сьогодні розвиватися сільському господарству в Україні стає дедалі тяжче, незважаючи на те, що держава визначає цю галузь як основну. Проте пан Максим не збирається припиняти працювати «на землі», навпаки, планує розширити сферу діяльності: «Люблю тваринництво, тому в майбутньому хочу зайнятися і фермерством. Але для цього необхідно дочекатися певної стабільності, розуміти, що буде через 5-10 років. Поки ж немає впевненості навіть у завтрашньому дні, приймати такі важливі рішення дуже складно», – резюмував М. Мазурко.

Урожай – заслуга трударів

Незважаючи на те, що не всі зернові зібрано (завадила погода), М. Мазурко вже готовий оцінювати цьогорічний врожай: «Показники нинішнього року набагато кращі від  минулорічних. Але ще є до чого прагнути». Причиною доброї врожайності саме цього року аграрій називає достатньо сприятливі погодні умови: велику кількість опадів, відсутність аномальних температур тощо.

Керівник агрофірми подякував усім працівникам ТОВ «АФ «Іванків», без яких робота на полях була б просто неможливою, а також пайовикам, які довірили підприємству зароблену землю. Каже, що кожен з них – це деталь великого механізму й одна велика родина, завдяки якій робиться важлива справа. У свою чергу, М. Мазурко запевняє, що довіра людей буде виправдана, і підприємство забезпечить найкращі умови співпраці своїм пайовикам-партнерам.

Ольга РОГАЧ, «ТС»

Share Button