«Бориспільтепломережа» стала заручником монополіста

Сьогодні КПТМ «Бориспільтепломережа» працює на збиток. Як розповів директор комунального підприємства Володимир Палінка, вартість газу у НАК «Нафтогаз» і ціна, за якою «Бориспільтепломережа» постачає блакитне паливо для бюджетних організацій та інших установ, суттєво різняться.

За словами В. Палінки, за договором, укладеним з «Нафтогазом», бориспільське підприємство купує газ за ціною 5900 грн за кубічний метр. А продає організаціям, згідно з установленим тарифом, по 5200 грн/м³. Таким чином, за жовтень КПТМ отримало збитку на 120 тис. грн. До всього, наприкінці жовтня «Нафтогаз» підвищило вартість природного газу до 8400 грн/м³, а тарифи залишаються незмінними.

«Ми вже направили відповідне звернення до НКРЕ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики) для коригування тарифів відповідно до вартості «кубу» газу в 5900. Щодо нової вартості, то можливість скоригувати тариф поки що навіть не розглядається», – наголосив В. Палінка і додав, що на всі претензії щодо невідповідності тарифів і вартості газу, їм відповідають, мовляв, «це ваші особисті проблеми» та пропонують знайти нового постачальника.

Але і тут є проблеми через монополістичну ситуацію на газовому ринку: «Аби залучити нового постачальника, у нас не повинно бути боргів перед «Нафтогазом». Окрім цього, згідно з постановою Кабміну, вартість блакитного палива в інших постачальників має відповідати вартості в «Нафтогазі». Виходить замкнуте коло», – зауважив директор «Бориспільтепломережі».

До речі, за підрахунками комунального підприємства, якщо найближчим часом ситуація не зміниться, боргова яма підприємства розшириться до 900 тис. грн.

Ольга РОГАЧ, «ТС»

Share Button