ПОЕТЕСА РОЗЧУЛИЛА ЖІНОЧНІСТЮ

«Зрілою і просвітлілою, а тому любомудрою і глибокодумною, мудрослівною та світоглядною, а ще – відвертою і душевною, ніжною і витонченою постає зі своєї поетичної збірки «Зорію у любов» літоросла талановита поетеса Олена Іщенко» — так називає авторку редактор збірки Володимир Барна. Зустріч з нею відбулася 19 жовтня у центральній бібліотеці міста. Тоненька книжечка, куди увійшла творчість за 20 років, відкрила бориспільцям нове ім’я. Для поетеси, журналіста, педагога, громадського діяча та члена Асоціації поетів-ронделістів України це друга «ластівка». Перша, «Алфавіт для юних літ», присвячена дітям.

У своїй передмові наш земляк, поет-ронделіст Микола Боровко зауважив: «Ця обдарована молода поетеса по-своєму бачить світ, і готова пустити туди кожного».

Пані Олена, у збірці якої багато кохання і любові, чітко розмежовує ці два поняття: «Друге –  значно ширше». Окрім публікацій у часописах та журналах України, творчість бориспільської поетеси встигли оцінити і в Словаччині. Сформований за два десятиріччя творчий багаж, став доступним для масового читача завдяки меценатам Марії Пісній, Володимиру Шалімову, Володимиру Крилачу, Євгенію Гроні та Валерію Мартишку. До речі, Валерій Іванович виявився найприскіпливішим з них п’яти: «Взяв «погортати» книгу на дні, мовляв, «лишень тоді прийму рішення». Коли зателефонував, то «сипав» цитатами», – розповіла О. Іщенко. В. Мартишко зауважив про наявність російськомовної поезії поруч з україномовною на сторінках видання, та коли перечитав, сказав: «Тут не розмежуєш. Це мова кохання». Того вечора у виконанні співочого депутата прозвучало декілька пісень під супровід гітари.

Продекламувавши поезію, пані Олена не просто розчулила жіночністю, а й дала відчути широкий пласт поняття «любов» між нею і найдорожчими – батьками, яким і присвячена «Зорію у любов»:

«Дивись, молись

На батьківське чоло».

В саду рясніють,

Спіють щастям квіти,

І Мама з Татом горнуть у тепло.

І я, роз’ятрена любов’ю,

Мов причинна,

П’ю сльози за Господнєє добро.

Про тему батьківства зауважила директор НВК «Ліцей «Дизайн-освіта» ім. П. Чубинського, де певний час працювала пані Олена, Лариса Власенко: «Як можна краще сказати, як не цими чотирма словами: «У любові Вашій відбувалась».

Того вечора на адресу поетеси надійшли привітання від заступника міського голови Людмили Пасенко, яка подарувала квіти і III том краєзнавчого альманаху «Бориспільський край», редактором якого є Володимир Литвин. Сам же В. Литвин наголосив: «Я ознайомився лише з кількома поезіями, але мушу визнати – це суцільний потік свідомості, незалежний і незаангажований побутом. Це наше майбутнє».

На вечорі, організованому працівниками бібліотеки (ведучі Олена Костюкова та Людмила Базікалова), окрім теплого слова, лунала і музика. На саксофоні виконала музичний твір Валентина Підсосонна. Завершився захід автографами. На згадку про зустріч поетеса подарувала кожному з присутніх свою нову «ластівку» – поетичну збірку «Зорію у любов».

Тетяна Підгурська, кореспондент міського радіомовлення, фото автора

Share Button