Взимку Бориспіль чекає енергетичний хаос?

Постійні відключення електроенергії збурили жителів Борисполя. Мешканці вулиці Коцюбинського переживають, що через будівництво житлового комплексу «ТаунХаус» залишаться взимку без нормальної напруги.

Перебої з електропостачанням непокоять і мешканців вулиці Гришинської (колишньої Воровського) та провулку Глибоцького (колишнього Котовського).

«Уже нині в наших будинках напруга не більше 150 В», — розповідають місцеві жителі.

Депутати міської ради закликають проводити зустрічі з керівництвом Бориспільського РП «Київобленерго», оскільки взимку місто чекає енергетичний хаос або навіть колапс. Проте у Бориспільському РП, за словами бориспільців, зустрічатися з ними не поспішають.

У міській раді кажуть: і раді б допомогти, але важелів впливу на приватне підприємство немає.

«…Давати відповідь щодо роботи РЕМу (Бориспільського РП – ред.) некоректно, адже це не комунальне підприємство, ми не впливаємо на його роботу. Підприємство підпорядковане «Київобленерго» – приватній організації», — зауважив перший заступник міського голови Микола Корнійчук.

Суботній колапс

Минулі вихідні у місті розпочалися з колапсу. У суботу, 15 жовтня, було відключено 28 високовольтних ліній і 48 підстанцій. Аварійні бригади не могли зарадити всім відключенням.

Однією з причин, що спровокувала цю ситуацію, М. Корнійчук вважає перенавантаження ліній: «Зважаючи на вартість газу, вигідніше опалювати кондиціонером чи обігрівачем. Люди економлять газ і вмикають електричне опалення».

Про ситуацію на вул. Коцюбинського у міській раді знають.
М. Корнійчук розповів, що отримав пояснення від керівника Бориспільського РП, який запевнив, що забудовники отримали в «Київобленерго» технічні умови на реконструкцію існуючої трансформаторної підстанції для збільшення її потужності. Таким чином, після реконструкції підстанція зможе забезпечити будівлю напругою.

Проте, за словами посадовця, забудовники, ще не виконавши реконструкцію, вже підключилися до трансформатора, щоправда, лише для проведення будівельних робіт.

Через «стрибки» напруги котельні можуть зупинятися на 2-6 годин

Ще одна проблема, пов’язана з відключенням електроенергії, — зупинка котелень.

«Навіть просто стрибок напруги на долі секунди призводить до того, що автоматика відключає котельні. Щоб їх запустити, потрібно охолодити котли, провентилювати і запустити знову. На все це потрібно не менше двох годин, а взимку, при десяти градусах морозу — від 4-ох до 6 годин», — додав М. Корнійчук.

Зважаючи на проблему з відключеннями електроенергії, міський голова Анатолій Федорчук закликав бориспільців користуватися газовими котлами, а не вмикати обігрівачі: «Я не виправдовую РЕМ, але з урахуванням того, що потужностей не вистачає, хотілося б, щоб мешканці все ж користувалися газовими котлами, а не вмикали кондиціонери чи обігрівачі».

Містян перевірять на чесність щодо споживання електроенергії

У міській раді також запевнили, що й надалі порушуватимуть питання перед Бориспільським РП щодо якості надання послуг, але водночас додали, що бориспільців теж перевірять на чесність щодо споживаня електроенергії.

«Цього тижня працюватимуть бригади на вулицях, де постійно відключають автомати електропостачання, щоб перевірити вхідні пристрої у приватних будинках. Коли зводять будинок, то видаються технічні умови на приєднання. Наприклад, якщо це 5 кВт, то люди сплачують близько 10 тис. грн і ставлять автомат на 10 А (ампер – ред.). Звісно, що 10 А – це замало, щоб опалювати будинок, тож намагаються ставити 20, 25, а є й такі, які умудряються ставити на 50 А», — наголосив М. Корнійчук і додав, що за таких технічних умов та їх порушень, звісно, напруги не вистачить.

Перший заступник міського голови також зауважив, що має бути культура використання електричної енергії: якщо брали енергію для забезпечення роботи побутових пристроїв, то це не означає, що можна ставити електричний котел чи навішувати масляні радіатори.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»

 

Share Button