Велична українська пісня для сильних і відважних

Свято Покрови Пресвятої Богородиці впродовж століть набуло особливого змісту, оскільки пов’язане з боротьбою за свободу та порятунок від ворогів. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках захищали Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали заступницею. З часів незалежності свято Покрови відзначається і як День Українського козацтва. Минають століття, однак подвиги героїв не стерти жодному годиннику. Указом президента Петра Порошенка від 2014 року 14 жовтня ми святкуємо День захисника України.

Подарунок із Черкас

З нагоди свята і на запрошення депутата міської ради Валерія Мартишка Черкаський академічний заслужений український народний хор дав великий концерт. Насправді така зустріч стала символічною, адже репертуар колективу поповнився новою піснею на слова нашого співочого депутат, прем’єра якої відбулася в рамках концертної програми.

У міському будинку культури талановиті черкасці презентували близько 20 номерів. Художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Леонід Трофименко, керівник оркестру – Олексій Колесник, балетмейстер – Тамара Зуєва. На сцені  гумор переплітався у танці, музика з глибоким словом, а «Заплітала в косу червоне і чорне» на слова Валерія Мартишка лунала вперше. Активний волонтер міста Надія Литвиненко сказала: «Саме цей твір почула вперше. Я вражена».

Ще один гість вечора – президент історичного клубу «Холодний Яр» письменник Роман Коваль привітав присутніх з Покровою і розповів, що наша справа – закінчити розпочате, відстояти незалежність. Зауважив, що знайомство з Валерієм Івановичем влітку цього року почалося з творчості: «Пам’ятаю, як він мріяв, щоб його вірш «Заплітала в косу червоне і чорне» став піснею, яку виконав би саме Черкаський хор, ніякий інший.  Навіть ритміку наспівав». Пізніше в інтерв’ю для «ТС» розповів: «Знаєте, як казав Шевченко? –  «Козак – душа щира». Це характеристика пана Валерія. Я читав небагато його поезій, але мушу визнати – вони мене схвилювали. Він пише серцем».

Вдячність за героїзм, підтримку і допомогу

Однак спочатку було слово. Міський голова Анатолій Федорчук висловив окремі подяки захисникам України, волонтерам і кожному, хто «коштами, банкою варення і добрим словом підтримує наших героїв».

Потому відбулася церемонія нагородження почесними грамотами та грошовими винагородами від виконавчого комітету Бориспільської міської ради за активну громадську позицію, збереження суверенітету України та участь у патріотичному вихованні молоді.

Письменник, історик, представник Українського Реєстрового Козацтва Олександр Гаврилюк привітав усіх зі святом і вручив В. Мартишку відзнаку від організації, а також  прапор і грамоту від 72-ої ОМБР за підписом командира полковника Андрія Соколова.

Незалежно від статусу і віку, у гордому мовчанні голови схилили перед світлою пам’яттю воїнів, які загинули за майбутнє України.

У свою чергу, заступник міського голови Людмила Пасенко наголосила на символічності зустрічі з українським народним хором: «Саме сьогодні на черкаській землі, в селі Мліїв Городищенського району, вшановують автора слів Державного гімну України, нашого земляка Павла Чубинського, там відкрито меморіальну дошку на будинку сім’ї Симиренків, де з 1860 по 1863 рік проживав наш великий земляк».

Валерій Мартишко: «Хотів показати велич української пісні»

Для Валерія Мартишка організовувати концертні програми на День захисника стало вже доброю традицією, адже робить це вже вдруге. Не приховує, що наступний рік не стане винятком: «Минулого року я виступив із сольним концертом. Цього року хотів зробити подарунок місту і нашим захисникам, та вирішив запросити Черкаський хор. Вже давно захоплююся їх творчістю і коли прийшов із пропозицією до виконавчого комітету міськради, мене підтримали. Тож спільними зусиллями нам вдалося організувати такий чудовий концерт», – розповів активіст.

Валерій Іванович зізнається, що вже не один колектив виконує його пісні. «Заплітала в косу червоне і чорне» написана спеціально для Черкаського хору, – продовжив поет. – По суті вона присвячена нашим прадідам, які, не шкодуючи своєї молодості, відчайдушно боролися за незалежність України. Сьогодні їхні правнуки продовжують боронити нашу країну на передових позиціях».

В. Мартишко каже, що ідея запросити саме цей колектив виникла через бажання показати бориспільцям, воїнам АТО, волонтерам, велич української пісні, допомогти відчути силу свого народу через спів: «Таким чином ми проводимо певну «просвітницьку» діяльність: аби українці усвідомлювали, хто вони є насправді, а не вірили тому, що розповідали в радянських школах».

Свою пісню чоловік називає «народною» і додає, що після запису на студії вона має зазвучати на всю Україну. На цьому співпраця народного хору і бориспільського поета не закінчиться: В. Мартишко зізнається, що має кілька ідей для нових пісень.

Насамкінець Валерій Іванович привітав українців зі святом та закликав молитися на наших оборонців, аби українська армія міцніла, щоб у будь-який час стати на захист держави.

 Тетяна Підгурська, Ольга Рогач, «ТС», фото Тетяни Підгурської

ЗАПЛІТАЛА В КОСУ ЧЕРВОНЕ І ЧОРНЕ

Заплітала в косу червоне і чорне,

Десь погинув милий, більше не пригорне,

Заплітала в косу смуток і кохання,

Була любов перша, а стала остання.

 

Поховали тайно, не знайти могилу,

Він за Україну у бою загинув.

Червоную стрічку в пам’ять про кохання,

А чорная стрічка буде поминальна.

 

Били отамани московську комуну,

Понад Чорним шляхом лине пісня сумом.

Про любов дівочу стрічечка червона,

Про козацьку славу в’ється стрічка чорна.

 

Десь Холодним Яром дух його витає,

В Лисянці дівчина милого чекає.

Червоне і чорне в косу заплітала,

Заміж не ходила, а вдовою стала.

 

Здавна повелося, що за свою волю

Україна платить козацькою кров’ю.

Заплітають маки недоспіле жито,

Чорне і червоне в косі русій  звито.

В.Мартишко, 28.04.2016

Share Button