«Baby Boxes» проти абортів

Для кожного з нас найголовнішим досягненням у житті є діти. Більшість дівчат мріють стати мамою, адже це неймовірна нагорода. Посмішка, теплий погляд, перші кроки додають наснаги і сповнюють сенсом життя. На жаль, є жінки, які, народивши дитину, у різний спосіб намагаються позбавитися від неї, іноді навіть скоюючи злочин. Саме для таких і були відкриті «Вікна життя» або, як їх ще прийнято називати, «Baby Boxes» – місця, де можна анонімно залишити дитину і не понести за свій вчинок жодного покарання. Кожне немовля, залишене у такому віконечку, отримує шанс вижити. Є такий «Baby Boxes» і в Борисполі.

Кореспондент «ТС» поспілкувалася зі старшим акушером пологового відділення Бориспільської ЦРЛ Зінаїдою Бідник. Медпрацівник розповіла, що за час роботи віконечка (з 2009 р.) було підкинуто вісім дітей, останню дівчинку залишено в 2015 році. Усі вони були здорові, кілька днів від народження. «Кожне немовля, яке потрапляє до нас, отримує медичну допомогу і проходить повне обстеження, через сім-десять діб малюка переводять до дитячого відділення, де й вирішується його подальша доля»,  ̶  ділиться З. Бідник.

Коментуючи ситуацію із залишеними у «Вікні життя» Бориспільської ЦРЛ дітьми, начальник служби у справах дітей та сім’ї міськвиконкому Ірина Величко поінформувала, що всі вони, на щастя, були усиновлені. Однак зауважила, що насправді це дуже складний процес: після реєстрації в РАГСі покинута малеча спочатку набуває статусу дитини, позбавленої батьківського піклування. Відомості про батьків – прізвище, ім’я та по батькові – записуються вигадані, зі слів працівників органів опіки і піклування. Сім’ї, які мають бажання всиновити немовля, реєструються відповідно до ч. 2 ст. 135 Сімейного кодексу України. Після набуття статусу діти підлягають усиновленню. Якщо ж малечу залишають у пологовому відділенні, потрібно зачекати два місяці.

За словами І. Величко, покинутих малят відправляють до дитячого будинку в м. Боярка, де власне й відбувається усиновлення, оскільки в Борисполі умов для утримання таких діток немає. Приблизна тривалість процесу усиновлення – два-три місяці.

Слід зауважити, що рідна мати, відмовившись від новонародженого, не позбавлена батьківських прав, тому може забрати свого малюка, здавши аналіз ДНК, поки рішення суду не набрало чинності і не вступило в законну силу рішення про усиновлення.

А ТИМ ЧАСОМ…

Поспілкувавшись із жителями міста на тему «Baby Boxes», «ТС» попросила дати відповідь на одне запитання: «На Вашу думку, для жінки, яка завагітніла і вважає, що не зможе належним чином піклуватися про дитину, краще зробити аборт чи народити і залишити маля у «Вікні життя»?»

Серед двадцяти опитаних людей, 4 (20%)  запевняють, що аборт – єдиний правильний вихід, оскільки «буде час замолювати свої гріхи, і дитина не страждатиме» (відповідь одного з респондентів, що передає загальну думку, – авт.). Інші 16 (80%) переконані, що дорожчого за життя нічого немає, і «Вікна життя»  ̶  це велике щастя, адже завдяки їм покинуті діти мають шанс рости в нормальних умовах, а ще краще – в люблячій сім’ї усиновителів.

Та все ж хочеться нагадати жінкам, які з тих чи інших причин вирішили залишити свою дитину, – нікого ріднішого від мами у світі не знайти. І якщо Бог дає вам маля, то й дасть усе необхідне, щоб його виростити. За кожним необдуманим вчинком колись обов’язково прийде гірке каяття. І дуже боляче, коли вже нічого не можна змінити.

Катерина ГОПКАЛО, «ТС»

Share Button