ЮВІЛЕЙ ПРОРОКА

Напередодні ювілейної дати у Бориспільському державному історичному музеї відбувся літературно-музичний захід «Пророк у своїй вітчизні», присвячений 160-ій річниці від дня народження Івана Франка. Він народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту у Східній Галичині, поблизу Борислава, в родині заможного селянина-коваля Якова Франка. Про постать українського письменника, поета, громадського і політичного діяча розповіла ведуча Наталія Петренко. Водночас продекламувала кілька його поезій і наголосила: «Поруч із геніальним Шевченком Франко актуальний і нині». До обговорення постаті Каменяра в нашій літературі долучилися Олена Кравчун, яка порівняла своє ставлення до творчості великого українця під час навчання в школі й нині, коли глибоко аналізує її. Вадим Шапошніков виконав декілька музичних творів на слова Каменяра».

Гості заходу також отримали змогу оглянути художню міні-виставку Сергія Кравчуна, присвячену ювілею Франка і його творчості. Сам автор зізнався: «Я вважаю його своїм учителем».

Інф. «ТС»

найбільший портрет Франка

ДО ТЕМИ

Найбільший у світі портрет Івана Франка

Скульптори зі всієї України вирізьбили обличчя Каменяра до його 160-річчя. Складався портрет із шести частин, кожна заввишки чотири метри. Всі ці елементи протягом кількох місяців вирізали та склеювали 12 українських скульпторів, які урешті-решт перетворилися на портрет Франка вагою 600 кілограмів. Зробили його з пінополістиролу. Раніше портрет Івана Франка та львівська Опера розташовувалися поруч лише на 20-гривневій купюрі. Тепер вони справжні “сусіди”: для огляду рекордну скульптуру розмістили біля театру. Пізніше вона переїде у рідне село Каменяра — Нагуєвичі.

Share Button