Welcome to Boryspil, або Американсько-бориспільська дружба п’ятирічної витримки

Як виявилося, Бориспіль неймовірно товариське місто. Підтвердженням цього є міста-побратими, з якими наше підтримує тісний зв’язок. Найактивніше розвиваються зв’язки і відбувається обмін делегаціями між  Борисполем та м. Хопкінс (штат Міннесота, США), що  триває уже п’ятий рік поспіль. Не став винятком і нинішній рік: 29-30 червня у нашому місті в черговий раз побували гості з братнього Хопкінса.

Анатолій Федорчук: «Вболіваю за американський народ і Гілларі Клінтон»

Одразу ж по приїзду іноземці почали знайомитися з містом, його культурою та історією. Зокрема, побували у Бориспільському державному історичному музеї, відділі «Сучасний Бориспіль», парку культури та відпочинку тощо.

Окрім цього, американцям випала нагода поспілкуватися з бориспільським міським головою Анатолієм Федорчуком за «круглим столом». На офіційному прийомі, окрім очільника міста, були присутні його заступники Людмила Пасенко, Дмитро Гопанчук, керуюча справами виконавчого комітету Людмила Передерей, депутат міськради Микола Степаненко, благодійник і підприємець Борис Шапіро, співорганізатор ГО «ICA – Ukraine» Сергій Лінкевич та ін.

Після знайомства учасників «круглого столу» гості зі США засипали бориспільського міського голову найрізноманітнішими запитаннями. Зокрема, їх цікавило: чому Анатолій Соловйович зважився втретє балотуватися на посаду очільника міста, які зміни відбулися у Борисполі за останні п’ять років? Говорили і про українську освіту, вимушених переселенців, волонтерство, майбутні вибори президента у Сполучених Штатах та багато іншого. До речі, А. Федорчук зізнався, що доля виборів у США йому не байдужа, адже активно вболіває за американський народ, і наголосив, що особисто він підтримував би Гілларі Клінтон.

 

Цеглина – символ інтернаціональної дружби

Наприкінці зустрічі американська й українська сторони обмінялися сувенірами та подарунками. Зокрема, Джеймс Вербург, керівник міста Блумінгтон, за дорученням нового мера Хопкінса подарував цеглину з написом «Хопкінс – Бориспіль», яка символізує міць започаткованої дружби між містами. У свою чергу, А. Федорчук пообіцяв знайти почесне місце для подарунка на майбутній «Алеї тисячоліть», аби пам’ять про дружбу між містами залишилася і для наступних поколінь.

До всього, пан Джеймс подарував і документальне підтвердження братерства: від імені нового мера Хопкінса Моллі Камінгз він передав оновлену Угоду про міста-побратими, в якій обидві сторони присягнули «будувати тісні взаємозв’язки». Цікаво, що, за словами Д. Вербург, у Хопкінсі на честь цієї дружби введено святковий день, який відзначають у міському центрі мистецтв.

А. Федорчук запросив присутніх, у тому числі й мера Хопкінса пані Моллі, на святкування 1001-ої річниці Борисполя, подарував український сувенір ручної роботи та подякував усій американській нації в особі делегації за ту матеріальну і ментальну підтримку, яку вони надають Україні у ці непрості часи.

 

Goodbye, Boryspil!

По закінченні спілкування з міським головою делегація перемістилася до Будинку дитячої та юнацької творчості. Тут вихованці БДЮТ знайомили американців з українськими традиціями та культурою найкрасномовнішим способом – народними піснями і танцями. А також розповідали про діяльність будинку творчості, учнівські та молодіжні організації тощо. За сприяння міської влади було організовано поїздку до музею під відкритим небом м. Переяслав-Хмельницький. Окрема подяка Євгену Гроні за наданий автобус.

Уже наступного дня на іноземців чекала оглядова екскурсія по Києву, після чого вони поїхали знайомитися з цікавими архітектурними і природними пам’ятками Львова.

Ольга Рогач, «ТС»

 

Share Button