Лиманне господарство «Січ» відновлює товарне виробництво.

Ржищівське лиманне рибне господарство було створене у 1979 році. За свою майже сорокарічну історію воно змінило не одного господаря. Приблизно з 1998 року рибгосп почав занепадати: риба практично повністю зникла, водойми заросли і замулилися. Сьогодні лиманне господарство розпочинає нову сторінку своєї історії, яку «перегорнула» Аграрно-виробнича корпорація «Січ».

Нові господарі поставили за мету налагодити виробництво товарної риби. А тому почали активно відновлювати потужності рибгоспу: протягом останніх семи місяців працівники АВК вичищали водойми. А вже на початку червня ставки господарства почали зариблювати.

Цикл запущено

Лиманне рибне господарство розкинулося на території урочища «Святе» біля Канівського водосховища, поблизу с. Старе. Його територія становить понад 1000 гектарів. З них – близько 900 га знаходяться під водою. Іншу частину займають дамби, що відділяють ставки один від одного. Загалом тут є шість ставів різних розмірів, розташованих каскадом. Частину з них АВК «Січ» активно освоює: готує для вирощування і зимівлі риби.

7 червня в одному зі ставів відбулося «новосілля»: запущено перші 500 тисяч мальків коропа. Ще стільки ж привезли наступного дня.

Цим рибкам не більше 25 днів від народження. Спеціалісти стверджують, що мине всього кілька днів, і мальки повністю адаптуються до нової домівки. Вже восени їх переселять до наступного ставу для зимівлі, який наразі готується. Повесні рибки знову «переїдуть» до свого останнього притулку, де доростатимуть до товарного розміру. Тоді ж у перший ставок заселять новий мальок.

Риба на будь-який смак

Загалом протягом місяця планується запустити 2,5 млн рибок лускатого та дзеркального коропа, білого амура і товстолобика. Ці види обрані не випадково – в такому складі риба комфортно співіснуватиме, не конкуруючи за їжу, адже короп харчується природною їжею з дна водойми, амур – рослинами і травою, а товстолобик – синьо-зеленими водоростями. До всього, таким чином досягається потрійний ефект очищення водойми.

У планах власників АВК «Січ» створити і власний маточний цех, де вирощуватиметься ікра. Це дасть змогу зациклити весь процес на одному підприємстві, що гарантуватиме якісну вітчизняну продукцію.

Рай для рибалок

Паралельно з цим спеціально для затятих рибалок і любителів тихого відпочинку серед мальовнивничих пейзажів планується організувати любительську і спортивну риболовлю, для чого підготують окремий став. До речі, рибалити тут можна і сьогодні: близько 700 гектарів ставків заселені дикою рибою. Трапляються екземпляри до 8 кг вагою.

Вітчизняний якісний продукт: скоро на прилавках

Від моменту запуску малька і до досягнення ним товарного вигляду мине всього 2,5 роки. Після цього їх відправлять на прилавки магазинів, які сьогодні переповнені імпортною рибною продукцією за завищеними цінами, щока потрапляє в мережі у стані глибокої заморозки. Можливо, саме АВК «Січ» вдасться змінити цю ситуацію на користь вітчизняного екологічно чистого продукту без ГМО..

Ольга Рогач, «ТС», фото Тетяни Підгурської

Share Button