«Світ кераміки» Марини Галузи: Слов’янська глина і бамбуковий чудо-стек

3 червня у Бориспільському державному історичному музеї відкрилася персональна виставка молодої, але надзвичайно талановитої художниці-кераміста з Обухова Марини Галузи. «Світ кераміки», а саме так називається виставка, викликала справжній фурор у присутніх. Зокрема, директор музею Наталія Йова назвала її роботи просто неймовірними і додала, що з такими майстрами в України є майбутнє.

«Виросла у глині»

Як розповіла мама художниці Антоніна, Марина «виросла у глині». Приїхавши до Обухова з Полісся після аварії на ЧАЕС, жінка влаштувалася працювати на завод металокераміки, куди часто брала із собою маленьку Маринку. З того часу дівчинка не знала, що таке звичайні іграшки, адже робила їх сама – з глини. Коли майбутній керамістці виповнилося п’ять років, вона вже ліпила глиняні іграшки не тільки для себе, а й для друзів, вихователів дитсадка та ін. Потім були Обухівська й Київська школи мистецтв, Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва, захист двох дипломних робіт. У 2013 році рішенням президії Національної академії мистецтв України її нагороджено почесним дипломом за творчі досягнення і професіоналізм у мистецтві художньої кераміки.

Символи Трипілля в оригінальній інтерпретації

«Люблю глину і люблю творити, – розповіла юна керамістка. – Подобається використовувати елементи трипільської культури: кольори, символіку, але у власному переосмисленні. Деякий час у мене був період графіки, коли малюнки самі виливалися на папір. Це стало переломним моментом у моїй творчості, після якого працювати стало легко і невимушено», – резюмувала дівчина.

Окрім цього, Марина любить створювати квіти, які для неї символізують процвітання, сонце, оберіг. У своїй роботі використовує відому Слов’янську глину та бамбуковий стек, який називає чудо-стеком. У рідному Обухові дівчина не полишає улюблену справу ні на день, а також долучає до неї малечу.

«Це має побачити увесь світ»

Познайомила бориспільців з творчістю М. Галузи представник Київського обласного центру народної творчості Ніна Михайлишин. Жінка запевняє, що витвори Марини має побачити не лише вся Україна, а й світ. На її думку, почати варто з «Мистецького арсеналу».

Про роботи керамістки пані Ніна відгукується із захватом: «Це справді геніальні речі. Вражає, що, незважаючи на юний вік, у Марині прихований такий непересічний талант». А ще Н. Михайлишин подякувала працівникам музею за небайдужість. Адже, за словами жінки, Бориспіль у плані культурного розвитку займає першість. «Чесно кажучи, далеко не всі музеї Київщини мають бажання співпрацювати. На відміну від них, Бориспільський музей по-справжньому живий і цікавий», – наголосила Н. Михайлишин.

Головний спеціаліст управління культури, молоді і спорту Бориспільської міської ради Наталія Бондаренко вручила подяки Марині Галузі, Ніні Михайлишин за популяризацію українського народного мистецтва.

До слова, виставка триватиме до 30 червня. Тож бажаючі ще мають час, аби зануритися у прекрасний «Світ кераміки» Марини Галузи.

Ольга Рогач, «ТС», фото Тетяни Підгурської

Share Button