«Вічна пам’ять словом пророста»

Чудове дійство під такою назвою в актовій залі міськвиконкому було присвячене, у першу чергу, сивочолим ветеранам, які подарували 1945-го не тільки українському народові, а й усьому людству довгоочікувану Велику Перемогу. Захід відвідали не лише представники старшого покоління, а й молодь. У виконанні вихованців літературно-музичного салону Наталії Осипенко лунала  поезія високого гатунку. Твори Тараса Шевченка, Василя Симоненка, Юрія Титова, інших непересічних поетів талантом режисера і сценариста цієї літературної присвяти Н. Осипенко органічно поєдналися в одному сценічному дійстві і нікого не залишили байдужим.

Перед початком вистави присутніх привітав із величним святом Перемоги у Другій світовій війні міський голова Анатолій Федорчук. Говорив про її величезне значення для історії всього світу, про те, що ніхто і ніколи не забере у нас цього світлого свята. Ветеранам Другої світової,  воїнам-інтернаціоналістам і учасникам бойових дій на сході України міський голова вручив Відзнаку Президента України–медаль «Сімдесят років визволення України від фашистських загарбників», квіти. Голова Бориспільської міської організації ветеранів Анатолій Пасічний, вітаючи ветеранів, нагадав, якою ціною здобуто Перемогу над нацизмом.

Ведуча Тамара Петруша оголошує початок поетичної вистави, і та одразу захоплює у полон, викликаючи вир емоцій і почуттів. Світле і радісне у ній межує з трагічним і гірким.

У виконанні Дар’ї Авдєєвої (авторський текст) та Станіслави Савостьянової (Лілея) лунають безсмертні Тарасові рядки. Не могла не зворушити серця глядачів і одинока матір з вірша Василя Симоненка, яка втілилася на сцені у глибоко психологічному і драматичному виконанні  Світлани Савостьянової. Найстарша ж у цій творчій родині мати актрис Савостьянових  і бабуся Дар’ї Авдєєвої, теж на ім’я Світлана забезпечувала звукове оформлення.

Не обійшлося і без форс-мажорних обставин:  так, одна з основних виконавиць, цьогорічна випускниця Олександра Тирнова за кілька днів до початку дійства раптом дізнається, що саме цього дня у неї здавання ЗНО. Тож художньому керівникові Н. Осипенко в останній момент довелося терміново готувати їй заміну. «Наша юна актриса Анастасія Лоскутова буквально за лічені години вивчила те, що робила у виставі Саша, а це солідна частина тексту плюс складна пластика», — тішиться після успішного показу Н. Осипенко.

А для наймолодшої учасниці дійства Софії Пономаренко участь у виставі стала своєрідним дебютом,  адже вперше відчула, що грати перед чисельною публікою непросто.

Помітила, як переймався за успішне виконання і як радів потім, почувши схвальні відгуки, директор літературно-музичного салону Зураб Бекаурі. Адже і від його організаційних зусиль залежало чимало.

Літературно-музичний салон Н. Осипенко існує в Борисполі не так давно, а вже встиг запам’ятатися його жителям багатьма чудовими прем’єрами. Його творча команда  доводить справами основну концепцію, якої неухильно дотримується, — перевагу духовного виховання над матеріальними чинниками. Цей чудовий подарунок ветеранам став ще одним підтвердженням цього.

Наталія Можайкіна, «ТС»

Share Button