Реалії двовладдя

Що реформи у нашій країні буксують, визнають і низи, і верхи. Проте від цього жити народу не легше. Реформа влади вже давно десь загрузла — чи у багнюці популізму, чи у можновладних кабінетах. І сьогодні двовладдя, як гнійний нарив, таки прориває і потребує вже екстреної санації. Це все, так би мовити, образне бачення сучасних реалій двовладдя. А ось що насправді.

У понеділок, 25 квітня, відбулася колегія Бориспільської РДА, на яку було винесено питання «Про виконання доручення голови РДА від 23.03.2016 № 14-1» за підсумками наради з членами колегії РДА та з метою контролю механізмів реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я у Бориспільському районі». Доповідач – заступник голови РДА з гуманітарних питань Роман Шуменко, співдоповідачі – головний лікар ЦРЛ Олександр Щур, головний лікар КМЗ БРР «БЦПМСД» Денис Хурса та головний лікар філії Комунального медичного закладу Київської обласної ради Київського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф «Бориспільська станція екстреної медичної допомоги» Олександр Розембовський. Питання не просто важливе, а болюче. Та у засіданні колегії не взяв участі голова райради Владислав Байчас. Зразу ж закралася думка: можливо, райраду не турбують питання стану охорони здоров’я у районі? Проте все виявилося не так, як подумалося. Як з’ясували, перед початком засідання колегії голова райради В. Байчас направив лист на ім’я голови РДА Дмитра Вороніна, в якому йшлося про те, що у зв’язку з розбіжностями щодо оцінки управлінської діяльності головного лікаря Бориспільської ЦРЛ О. Щура він виходить зі складу колегії РДА. Правду кажучи, коли про це дізналася, у мене забракло слів, думки, як хвилі, набігали одна на одну і виростали у великий знак запитання. Адже за всю історію місцевого самоврядування у Бориспільському районі такого ще не було, щоб так публічно, принципово і жорстко голова ради висловив своє ставлення до позиції голови РДА. Ми пам’ятаємо голову РДА Івана Полюховича, проти якого піднялися всі освітяни району і яких підтримала районна рада й висловила горе-голові недовіру. То було інше. Ініціатива йшла знизу. Нині ж – навпаки. Керівник органу місцевого самоврядування своїм рішенням дав зрозуміти голові РДА, що він не хоче бути співучасником окозамилювання, прикриття ганебних фактів, які мають місце в процесі лікування та перебування хворих у лікарні. Що ж конкретно змусило голову райради В. Байчаса зробити такий рішучий крок? Про все дізналися, як-то кажуть, з перших вуст, попросивши зустрічі з головою.

І ось ми у кабінеті Владислава Михайловича. Перше запитання до голови райради: «Що змусило Вас до такого вчинку? Як на мене, це рівноцінно княжому «Іду на Ви».

— Ви правильно міркуєте. Як людина я маю і запас витримки, і здорового глузду, і з плеча не рубаю, намагаюся завжди оцінити ситуацію і, звичайно ж, її дійових осіб. Та ніколи собі не дозволяю дволикості, не терплю брехні і фальші. Перед громадою району маю великий обов’язок – служити їй і захищати її інтереси. Керуючись тільки цим, і пояснюю вам свої дії. Усе має свій початок. Має і кінець. Так от початок був тоді, коли до районної ради почали звертатися жителі міста і району з приводу незадовільної роботи Бориспільської ЦРЛ. А чому до районної ради, бо вона є комунальною власністю територіальних громад сіл району. Заявники описували такі факти, про існування яких навіть говорити страшно, не те що пережити. Найперше, що гнітить людей, – це грубість, зневажливе ставлення, байдужість до хворих медперсоналу всіх рівнів. Раніше тих жінок, які опікувалися хворими, називали сестрами милосердя. А кого нині так можна назвати? Де те милосердя? Немає. Таке враження, що у лікарняному закладі зібралися люди, які не мають душі, не вміють співчувати, непривітні, злостиві. А їх праця — неначе відбування покарання. Та хіба там буде місце професіоналізму, коли немає людяності? Найважливішими ж ліками для хворого є слово! Добре відомо, що слово може вбити, а може й повернути до життя. Тільки медпрацівники цим сильним інструментом нехтують у своїй роботі. На жаль. Безперечно, так говорити про всіх лікарів і медперсонал в цілому не можна. У нашій райлікарні є лікарі справді від Бога. Ми всі їх знаємо і шануємо. Щоденно вони творять подвиг – рятують людські життя. Та знаю – і їм там працювати нелегко.

У свідомості якось не вкладається, що такий заклад як лікарня може мати щось спільне з антисанітарією. Люди скаржаться, що по всіх відділеннях ЦРЛ гуляють таргани. І ніхто з цим не бореться. А харчування, взагалі, не витримує жодої критики. Хіба його можна назвати дієтичним? Не інакше, як жебрацьким. На такі ж самі бюджетні кошти харчування у сільських дільничних лікарнях не йде ні в яке порівняння з ЦРЛ. А скільки нарікань на платні послуги і благодійну допомогу у райлікарні, здирництво з породіль у пологовому відділенні, побори санітарів патологоанатомічного відділення та режим роботи цього відділення, яке має працювати без вихідних. Майже два місяці не працює гістологічна лабораторія, де мають досліджуватися проби на новоутворення, взяті при хірургічних втручаннях, і без аналізу яких лікар не може призначити правильне лікування. То це можна назвати організацією надання медичної допомоги населенню? А як розцінювати те, що, потрапляючи на лікарняне ліжко, хворий не може сподіватися на мінімум забезпечення медпрепаратами, зокрема, фізрозчином, спиртом, ватою і шприцами для ін’єкцій, антибіотиками, на які виділяються бюджетні кошти? Куди воно все дівається? У газеті читаємо: головний лікар в зону АТО направив медикаменти. А де він їх узяв? Забрав у нужденних хворих? АТОвцям допомагає дуже багато людей, вони, на жаль, дуже потребують допомоги, але від такої, певно, відмовилися б.

Нещодавно для лікарні район спільно з містом придбали новий сучасний рентген-апарат. Тепер у лікарні пацієнти можуть безкоштовно пройти обстеження. А якщо хворий хоче одержати на руки разом з описом ще й знімок, то за диск має заплатити всього 5 грн. Та насправді, скаржаться люди, все не так. Безкоштовного в лікарні нічого немає.

Всі добре знають, як важко було місту збирати кошти на будівництво нинішнього приміщення патологоанатомічного відділення. Та, дякуючи старанням міського голови Анатолія Федорчука, лікарня таки має велике, просторе приміщення для моргу, яке повинно використовуватися й для цілей лікарні. Але ні. Виходить, бюджетні кошти витрачалися на те, щоб там працював магазин ритуальних послуг. Чи не забагато двох таких магазинів на території однієї лікарні?

На одній газетній шпальті, повірте, не можна перелічити всього того, що людей уже дістало. Я запропонував голові РДА Д. Вороніну скликати нараду і заслухати керівників трьох медичних служб – комунального медичного закладу територіальних громад сіл Бориспільського району «Бориспільська центральна районна лікарня» О. Щура, «Бориспільського центру первинної медико-санітарної допомоги» Д. Хурсу та філії Комунального медичного закладу Київської обласної ради Київського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф «Бориспільська станція екстреної медичної допомоги» О. Резембовського. Така нарада відбулася. Мною, зокрема, порушувалися питання і трудової дисципліни в лікарні, і лікарської етики, і лікарської недбалості та всі інші, з якими приходили громадяни на особистий прийом і які згадані вище. Голова РДА дав доручення, про виконання яких названі керівники повинні були доповісти. Власне я вважаю, що в дорученнях не було відображено все те, про що йшлося. Тому вони носять формальний характер.

Поряд з цим, згідно з планом роботи постійної комісії райради з питань гуманітарної сфери, передбачалась і, як бачите, була дуже актуальною перевірка роботи харчоблоку ЦРЛ. Мною було видано розпорядження від 21.03.2016 № 21 «Про створення комісії Бориспільської районної ради по проведенню планової перевірки роботи харчоблоку Бориспільської ЦРЛ». До складу комісії за згодою було залучено депутатів міської ради та голову громадської організації «Оберіг Батьківщини». І хоча головний лікар ЦРЛ виступив проти роботи комісії, мотивуючи тим, що лише 10 днів минуло з часу перевірки харчоблоку Бориспільською районною санітарно-епідеміологічною станцією, і жодних зауважень не було, та що в складі комісії немає спеціалістів тієї ж санітарно-епідеміологічної станції, комісія таки виявила, склала акт і зафотографувала грубі порушення щодо утримання приміщення харчоблоку, використання кухонного інвентарю, зберігання продуктів харчування та приготування їжі. Те, що там побачила комісія, усіх шокувало. Маючи 12 осіб у штаті харчоблоку, приміщення перебувало в занедбаному антисанітарному стані. А як, із чого і в чому готувалася так звана їжа для хворих, взагалі не входить ні в які рамки.

І ось нещодавно райрада одержала лист за підписом головного лікаря ЦРЛ О. Щура щодо усунення виявлених комісією порушень, у якому перелічено вжиті заходи, серед яких і накладення дисциплінарного стягнення на лікаря-дієтолога. А хто мав би накласти дисциплінарне стягнення на головного лікаря за халатність і бездіяльність? Чи не виконавчий орган, в управлінні якого перебуває райлікарня?

Розпорядженням голови райради було створено ще й другу комісію, теж із залученням представників міської ради, стосовно розгляду скарги завідуючого патологоанатомічним відділенням ЦРЛ С. Дригуса на дії головного лікаря О. Щура. Комісією підтверджено факти порушень, викладені у скарзі. У зв’язку з цим, Президією райради було вирішено матеріали перевірок направити в правоохоронні органи. Комісія має факти й фінансових порушень у лікарні. З огляду на це, міська рада у особі її голови А. Федорчука звернулася з листом, у якому просить районну раду провести незалежний аудит фінансово-господарської діяльності ЦРЛ. Тому було вирішено для підтвердження або спростування вказаних фактів направити в лікарню незалежний аудит. Проте головний лікар не допускає до роботи фахівців. Вочевидь, ця перевірка для керівника є дуже небажаною, а інакше, як це пояснити? Враховуючи таку неадекватну ситуацію, минулого понеділка було проведено засідання постійної комісії районної ради з питань гуманітарної сфери за участю депутатів міської ради, зокрема, голови постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я М. Степаненка та заступника голови міськвиконкому з гуманітарних питань Л. Пасенко, на якому прийнято рішення рекомендувати голові Бориспільської РДА Д. Вороніну на період проведення незалежного аудиту відсторонити головного лікаря Бориспільської ЦРЛ О. Щура від виконання своїх службових обов’язків у зв’язку з перешкоджанням спеціалістам здійснювати аудит. Копію рішення направлено також до Київського обласного Департаменту охорони здоров’я.

На противагу районній і міській радам, позиція РДА в особі її голови з цих питань є діаметрально протилежною. І такими підходами не змінити ту критичну ситуацію, що нині склалася в ЦРЛ. Тому обрано інший шлях. Вихід зі складу колегії РДА – це лише перший крок. А далі буде сесія районної ради, яка й розставить всі крапки.

А щодо засідання вже згаданої колегії РДА, то питання з дуже довгою назвою, в яку закладено великий зміст і значимість, було поставлено формально, без належної підготовки, залучення матеріалів постійної комісії районної ради з питань гуманітарної сфери, не було доповіді і співдоповідей. Голова РДА лише констатував: недоліки в роботі головним лікарем усунено. Що дуже сумнівно.

Хочу нагадати головному лікарю О. Щуру, що він на посаду був призначений районною радою. Тож вона має всі права перевіряти його діяльність і робити відповідні висновки щодо його перебування на цій посаді. Жоден керівник не повинен забувати, що він є найманою особою, працює за контрактом, і довірена йому установа не є його власною. Що хочу, те й ворочу, – не пройде. Як не пройшло це з керівником відділу освіти РДА. Це до того, що всьому є початок і кінець.

Шановна громадо Бориспільщини, звертаюсь до Вас: не будьте байдужими, не прогинайтесь, не бійтеся, не втрачайте віри у соціальну справедливість, а всі разом давайте боротися зі злом. Революція Гідності продовжується!

У райраді працює «гаряча телефонна лінія» – тел.: 6-11-13, на який просимо повідомляти про порушення в роботі посадових осіб медичних закладів та інших установ району.

— Дякуємо за конструктивну розмову і сподіваємося, що з таким підходом районної ради до однієї з найважливіших для усіх нас проблем – поліпшення якості медичного обслуговування району – уже найближчим часом ситуацію вдасться змінити на краще.

Ніна ЗАПОРОЖЕЦЬ, «ТС»

Share Button