ТИР ДЛЯ ЮНИХ ПАТРІОТІВ

15 квітня, у рамках відкриття тиру, у спеціалізованій школі № 5 ім. Костянтина Могилка відбувся урок патріотичності. Серед запрошених – командир мінометно-вогневого взводу мінометної батареї Володимир Васечко, командир інженерно-саперного взводу, письменник Сергій Гридін та лейтенант медичної служби 25-ої повітряної десантної бригади, депутат міської ради Ілля Луців.

Школярі не скупилися на прояв поваги до гостей: від вдало підібраних музичних композицій до глибини усвідомлення болю через поезію, який сьогодні переживає Україна.

І. Луців відзначив: «Страшно, коли війна,і зброю до рук беруть медики, письменники і всі ті, у кого інше призначення, аби наші діти могли спати спокійно». За словами Іллі Михайловича, на сьогодні варто розвивати стрілецькі навики.  Що ж стосується участі в АТО, то І. Луців був скромним, мовляв, «про це вже розповідав».

Заступник міського голови Дмитро Гопанчук наголосив, що міська рада виділила 50 тис. грн на ремонт тиру у школі № 5, а депутати «Самопомочі» та меценат Борис Шапіро придбали найнеобхідніший інвентар – пневматичну стрілецьку зброю.

Лейтенант В. Васечко продемонстрував фоторяд побуту військових, їх занять у зоні АТО, міномети, техніку з «древніх часів», що «ледь дихає», але їздить. Підкреслив: «Моменти були різні». Якщо чесно, складно повірити, що серйозні речі лунають з вуст 21-річного парубка.

Старший лейтенант С. Гридін розповів, що на зустрічі опинився випадково: просто хотів побачитися з побратимами. Відзначив, що за рік перебування в зоні АТО від усього відвик і не хотів, аби його дитина повторила цей шлях «у багнюці». За сумісництвом письменник, він представив аудиторії свої книги. Розповів: «Почав писати, коли сину було 12. Це було викликано його систематичним сидінням біля комп’ютера, коли про елементарне читання годі було говорити. Спочатку це була книга про комп’ютерного віруса, який потрапив у нашу реальність». Така проза, що припала до смаку дитині, змусила продовжувати у тому ж дусі. З дорослішанням сина дорослішали і теми викладу на папері, актуальні для підлітків. Автор зізнався, що за час перебування в АТО не написав жодного рядка та й про саму тему неоголошеної війни на сході писати не планує, мовляв, «простіше і приємніше писати про підліткове».

Директор закладу Світлана Мазур подякувала за зустріч, яка здатна розповісти більше будь-якої книжки, міській владі — за ремонт тиру, ініціаторам — за зброю рівня НАТО: «Я, до речі, сьогодні зробила перший постріл під керівництвом Сергія Володимировича».

Меценат Борис Шапіро, який активно підтримує розвиток культури у місті, подякував за можливість надати допомогу: «Це все завдяки моїм товаришам Катерині Шабан, Іллі Луціву, Євгенію Боженку та Ігору Євтушенку».

Депутат міської ради Катерина Шабан закликала патріотично налаштовану молодь долучатися до національної скаутської організації «Пласт»: «Це не лише стріляти, а й вишивати, ходити у гори, грати на гітарі біля багаття».

Насамкінець зустрічі відбулася автограф-сесія С. Гридіна, який передав свої книги до центральної міської та шкільної бібліотек.

Після уроку патріотичності школярі та гості заходу мали змогу випробувати нову зброю у тирі в рамках його офіційного відкриття під керівництвом лейтенанта медичної служби 25 повітряної десантної бригади, депутата міської ради Іллі Луціва.

Тетяна Підгурська, кореспондент міського радіомовлення, фото автора

Share Button