Гострі дискусії навколо екологічного питання

Відбулося засідання районного штабу з питань організації та проведення двомісячника благоустрою. Йшлося про ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, ремонт доріг державного значення, прибирання на території садових товариств і проведення весняних толок з благоустрою у населених пунктах та узбіччях доріг.

До обговорення долучилося близько сотні осіб, небайдужих до гострих комунальних проблем, — представники районної влади, сільські голови, депутати, голови садових товариств, очільники дорожніх служб, лісового та водного господарств, поліція і громадськість.

На початку засідання заступник голови Бориспільської РДА Роман Шуменко поінформував присутніх, що двомісячник благоустрою триватиме до 15 травня, та окреслив першочергове завдання місцевої влади: «Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб поліпшити екологічний стан регіону й визначити обсяг роботи, в першу чергу, на територіях за межами населених пунктів, зокрема, узбіччях доріг, лісосмугах, об’єктах неподалік водних господарств».

Один із найефективніших шляхів вирішення екологічних проблем, а також зняття соціальної напруги озвучив заступник голови районної ради Іван Недогибченко. За його словами, це укладення договорів на місцевому рівні з підприємствами щодо ремонту доріг та вивезення сміття.

Сільські голови в цілому підтримали пропозицію керівника. Водночас висловили своє бачення ситуації та запропонували вже найближчим часом скласти карту доріг: «Ми маємо чітко бачити, де дорога місцевого значення, а де державного». Дехто з них виступив за передавання доріг державного значення на баланс місцевих рад. У цій ситуації сільські ради зможуть самостійно профінансувати ремонт.

Начальник відділу експлуатаційного утримання доріг Служби автомобільних доріг в Київській області «Укравтодор» Костянтин Одинець наголосив, що в чинному законодавстві не передбачено ремонт доріг державного значення місцевими органами влади. За словами пана Одинця, є розпорядження Кабінету міністрів України про передавання доріг державного значення, але немає закону, тобто парламент не вивчав відповідний законопроект.

На засіданні говорили  про радикальне покарання правопорушників у вигляді штрафів за скидання сміття в лісосмуги.

Начальник Бориспільського відділу національної поліції Роман Козьяков потішив присутніх інформацією, що кількість патрульних машин у районі зросте. Прийнято рішення передати чотири автомобілі патрульної поліції на чергування територією району. Це плюс до тих 2-3 авто, що вже стежать за правопорядком у селах. Р. Козьяков висловив сподівання, що криміногенна ситуація покращиться, а поліція зможе затримувати тих, хто свідомо засмічує природу та навколишнє середовище.

За результатами засідання членам штабу та сільським головам доручено до 10 квітня поточного року провести об’їзд територій населених пунктів і визначити розташування несанкціонованих сміттєзвалищ та місць накопичення сміття для подальшої їх ліквідації. Окрім того, сільські голови мають розробити графіки та перелік дільниць, де проводитимуться суботники.

Олександра Шостак, прес-секретар Бориспільської РДА

 

ДО ТЕМИ

Кожної суботи квітня і травня Київська область проводить весняний двомісячник благоустрою «Велика толока на Київщині».

Учасники кожен у своєму населеному пункті — в дворі, біля будинків, на вулицях, у парках, скверах, дитячих та спортивних майданчиках та інших місцях — прибиратимуть, висаджуватимуть дерева і квіти, ремонтуватимуть приладдя, дороги, велосипедні доріжки, тротуари та інші об’єкти благоустрою. У рамках заходів також відбуватимуться акції «Посади своє дерево» та «Зробимо Україну чистою».

Приєднуйтесь та долучайте до заходів своїх друзів і знайомих. Усі разом ми зробимо Київщину чистішою і гарнішою цієї весни.

Толока проводиться щосуботи.

Share Button