КСП «Бориспільське»: вихід знайдено

Завдяки злагодженій роботі місцевої влади близько сотні пайовиків КСП «Бориспільське» знайшли шлях, який зупинить юридичні колізії, а головне — розв’яже багаторічний земельний конфлікт.

«Ми боролися з проблемами, які не вирішувалися майже 10 років, — розповідає представник ГО КСП «Бориспільське» Галина Бондаренко.  — Орендарі передавали наші паї в суборенду без нашого відома. Наші землі самовільно та незаконно зорювали, не укладаючи договорів оренди взагалі. Тому доводилося блукати владними коридорами, скаржитися, шукати правди…».

Чергові збори пайовиків відбулися наприкінці березня. Участь у них взяли перший заступник голови районної держадміністрації Володимир Солдатенко та заступник міського голови Дмитро Гопанчук.

Майже дві години вони спілкувалися з обуреними людьми. Постало питання приєднання паїв до міста. Однак, на думку юристів — представників влади, це дуже складний шлях, який потребує зміни нового Генерального плану міста та району, розроблення Детального плану, профільних інститутів і врешті-решт винесення на розгляд Верховної Ради України. І, на жаль, не є доцільним.

Тому вирішили, що доцільніше об’єднатися групами пайовиків суміжних паїв у спільну групу з обранням представників. У майбутньому вони будуть уповноважені укладати генеральний договір оренди на всю кількість паїв одночасно. Також земельні ділянки можна здавати в оренду на підставі конкурсу. При цьому пайовики самостійно вивчатимуть найкращі пропозиції та визначатимуть, кому саме надавати в оренду землю.

В. Солдатенко звернув увагу на ефективність прийнятого рішення: «Об’єднання пайовиків дасть змогу конкурувати, створить сприятливий клімат для залучення орендарів, адже пайовикам не зручно самостійно оперувати  великою кількістю орендарів, шукати власника кожного паю».

Наприкінці зустрічі посадовці запевнили громаду у всебічній підтримці. «Ми відкрити для громади і докладатимемо максимум зусиль, щоб допомогти пайовикам у вирішенні земельного питання. У наших силах — юридичні консультації, роз’яснення законодавства щодо землекористування, надання приміщення для проведення зборів», — наголосив Д. Гопанчук.

На сьогодні загальна площа КСП «Бориспільське» становить близько 300 гектарів. 90% власників паїв — жителі міста.

Олександра Шостак, прес-секретар Бориспільської РДА

Share Button