ПОЗА ЧАСОМ: ВИСОКІ НАГОРОДИ З РУК ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ КИЇВСЬКОГО

Нова історична подія закарбувалася в історії нашого міста: Бориспіль став переможцем рейтингу-2015 ТОП-10 «Легендарні міста Русі-України». Претендентів на першість обирали минулого року шляхом опитування експертів у галузі історико-культурної спадщини та туризму. До уваги бралися лише невеликі міста Золотого кільця Русі-України за критеріями участі в українському національному відродженні спадщини Київської Русі, туристичного потенціалу та event-діяльності.

Проект «Золоте кільце Русі-України» започатковано 2012 р. з метою промоції історико-культурної спадщини України, туристичного потенціалу стародавніх міст нашої держави, центрів українського національного відродження. Ініціатори проекту — громадські діячі, вчені, фахівці у галузі історико-культурної спадщини і туристичної індустрії України, Франції, Болгарії та інших країн. Почесний голова оргкомітету проекту – відомий громадський діяч України та Франції, фахівець у галузі туристичної індустрії, нащадок славетних українських меценатів Мішель Ламздорф-Галаган. У конкурсі, який розпочнеться вже цього року, змагатимуться всі міста України, завдяки інтернет-голосуванню на сайті Парку «Київська Русь».

Приємно, що саме 2015-го незалежні експерти назвали переможцем місто із тисячолітньою історією. Безсумнівно, ця перемога — результат величезного обсягу роботи до 1000-літнього ювілею його жителів, досягнень та здобутків древнього міста.

26 березня на церемонію нагородження до с. Копачів Обухівського району вирушила бориспільська делегація.

 

ХЛІБ-СІЛЬ ТА БИЛИНИ ДРЕВНЬОГО КИЄВА

Поринути в атмосферу княжої доби вдалося одразу –  неабияк вразила автентичність древнього столичного дітища та гостинність, адже за українською традицією нас зустріли короваєм та давньоруською мовою.

Двоє вершників на конях запросили на екскурсію. Організатори запевнили: після знайомства на нас чекає ціле дійство. Ми дізналися, що так званому історичному заповіднику десять років. Його унікальність полягає у відтворенні будівель, зброї, предметів побуту, одягу відповідно до того, як це робили наші предки. Тож у «стародавньому Києві», реконструйованому у масштабі один до одного, абсолютно всі експонати створені без жодного цвяха, екскаватора чи іншого «чуда» техніки XXI століття. Один із них – лодія – 2013 року успішно «відплавав» експедицію від Балтійського до Чорного моря, свідком маршруту якого був дехто з присутніх.

Бориспільці переконалися: парк «Київська Русь» не музей під склом, а живе місто, де все гомонить і співає, тут відвідувачам на належному рівні дають змогу відчути себе справжнім жителем цієї історичної епохи. Надихнувшись величною атмосферою та билинами древнього Києва, ми й для Борисполя «назбирали» декілька ідей: встигли обговорити створення макета нашого міста, який можна буде встановити на Алеї тисячоліття.

 

СЛАВА ДРЕВНЬОМУ І ВІЧНО МОЛОДОМУ МІСТУ!

Відкинувши всі закони часу та простору, урочистості розпочалися парадом прапорів: символічно першими замайоріли стяги України та Борисполя.

Наша делегація спостерігала за дійством із князівських трибун. На ристалище під оплески запросили міського голову Анатолія Федорчука, його заступників Людмилу Пасенко та Дмитра Гопанчука, начальника управління культури, молоді та спорту Наталію Погребну, начальника управління освіти і науки Тетяну Чернойван, директора державного історичного музею Наталію Йову та директора центральної бібліотечної системи Жанну Кручиніну.

Великий князь Володимир, у ролі якого виступив президент «Київської Русі» Володимир Янченко, вручив Диплом переможця Анатолію Федорчуку, вимовивши: «Слава громаді і місту, що несе в собі кров наших предків!».

«Ми пишаємося, що долучилися до цієї древньої історії», – подякував А. Федорчук та звернувся до В. Янченка: «Якщо хтось і вартий звання «Герой України», то це Ви. Для нас Ваш проект є прикладом того, що ми повинні зробити хоча б одну десяту (думаю, це буде Десятинна церква) того, що Ви зробили на цій мальовничій території».

Приємною несподіванкою свята стала урочиста церемонія посвяти Бориспільського міського голови у князі.

Підтвердженням того, що бориспільська земля плекає таланти, стало й те, що автор цих рядків одержала з рук Великого Князя київського Диплом за перемогу у Всеукраїнському конкурсі на сценарій кращої екскурсії та кращий краєзнавчий нарис «Шевченко і рідний край».

А ще ми стали свідками турніру з верхової стрільби, майстер-класів з давніх руських танців, урок спілкування з кіньми, яких на території парку є близько двадцяти.

Чудовий настрій охоплював кожного гостя «древнього міста», а атмосфера щастя панувала навіть дорогою додому. Проїжджаючи повз садибу Андрія Малишка, ми заспівали його «Пісню про рушник», сподіваючись, що нашому місту ще не раз простелиться витканий успіхом, щасливою долею та новими звершеннями український оберіг.

Ольга Кацан, вихованка гуртка «Слово» при БДЮТ, фото Тетяни Підгурської

Share Button