Бориспіль: «Комуналка» на 10 балів і трояндовий етап

Комунальна сфера посідає незмінно рейтингове місце серед решти галузей містофункціонування за значимістю та частотою обговорення у владних кабінетах та міських дворах і кухнях.  Її роботу щодня прискіпливо оцінює кожен  споживач, бо платить за послуги свої кревно зароблені, а тепер ще й остерігається: чого чекати після старту обіцяної реформи ЖКГ.

Про нелегке сьогодні й невідоме завтра місцевої «комуналки» «ТС» говорила з її очільниками: першим заступником міського голови Миколою Корнійчуком та начальником управління житлово-комунального господарства Бориспільської міськради Володимиром Аврамчуком.

«ТС»: Які виклики ставить держава перед комунальною сферою і чи спонукає це її до розвитку? Які очікування від реформи ЖКГ, що гряде?

Микола Корнійчук. Головний виклик – це Закон України «Про управління багатоквартирним будинком», що з 1 липня чи 31 грудня цього року має набрати чинності – поки точно невідомо, згідно з яким  Україна піде  європейським шляхом: відійде від ЖЕКів та створить ОСББ. Позиція Борисполя – допомагати містянам у створенні таких об’єднань. Люди мають розуміти, що не час чекати, що хтось за них господарюватиме у багатоквартирних будинках, де вони мешкають. Це їхня спільна власність! У місті планується реорганізація ЖЕКів з метою переведення їх на нові методи управління із збереженням потенціалу: техніки, спеціалістів. Ліквідовувати ЖЕКи нам не можна, бо хто тоді займатиметься благоустроєм міста, прибиратиме вулиці, озеленюватиме? У Бориспіль приїздили охочі з Кривого Рогу, Запоріжжя з пропозицією управляти нашим комунальним майном – будинками. Але чужі нам не потрібні, Бориспіль справиться своїми силами. Наголошую, згідно із законом, управляюча компанія має право укладати договори із споживачами терміном на один рік. Виходить, неперевірені компанії можуть зібрати гроші у людей, а через рік зникнути? Тарифна політика теж повинна бути адекватною.

Володимир Аврамчук: Ми вже готуємося до реформи. Чи врятує вона галузь? Прогнозувати важко, але цей етап зможе залучити населення до господарювання на своїх територіях та змінити менталітет українців з пострадянського на європейський. У Борисполі лише 23 об’єднання співвласників. Чому так мало? Люди бояться ініціативи та відповідальності, хоча міськрада не перший рік закликає до створення ОСББ, роз’яснює, надає зразки документів для оформлення, юридичну допомогу в реєстрації.

«ТС»: Як впливає на стан галузі тарифна політика? Як виживаєте?

М.К.: Держава регулює тарифи об’єктам природних монополій – водоканалам та тепломережам. Інші тарифи встановлюються органами місцевого самоврядування. Вартість обслуговування багатоквартирних будинків низька і не сприяє підвищенню якості послуг. Тарифи у місті востаннє коригувалися 1 березня 2012 р. Плата за вивезення сміття теж збиткова. Якби не дотувалося з міського бюджету КП «ВУКГ», то сміття не було б за що вивозити, бо коштів, які надходять за квартплату, не достатньо. Не підвищуємо цін, бо платоспроможність населення низька, це видно з того, як споживачі платять за використане тепло – максимум 75-80%, що породжує проблеми КПТМ «Бориспільтепломережа». Цього тижня Бориспіль підготував звернення до віце-прем’єр-міністра Г. Зубка та Асоціації міст України про те, що НАК «Нафтогаз України» «викручує руки» українським тепломережам. У попередні роки держава брала зобов’язання компенсувати різницю в тарифах за газ: коли тариф економічно не обґрунтований, держава виділяла кошти для перекриття різниці в оплаті. Але процедура від визначення вартості тарифу й до надходження коштів на рахунок КП затягується до півроку. Оскільки «Нафтогаз України» у цей період не отримує фінансову складову від держави за газ, то нацкомпанія виставила пеню та штрафи комунальним підприємствам і виграла суд. За 2012-ий та 2013 роки «Бориспільтепломережа» вже заплатила 400 тис. грн, днями надійшов інший документ, де за 2014 р. треба заплатити пеню та штрафи на суму  1 млн 200 тис. грн.

Ще тема – субсидії, що пропагуються урядом. Компенсація державою за субсидії теж не перераховується на тепломережу до 20 числа, затримка в оплаті йде на один-три місяці, а «Нафтогаз України» знову нараховує штрафи КП. Тобто держава не платить вчасно, а крайніми є комунальні підприємства?! Тепломережі поставлені на межу виживання.

В.А.: Держава не зважає на комунальні підприємства, вважаючи, що це повноваження місцевих рад. У чотири рази подорожчала електроенергія, паливо-мастильні матеріали, курс гривні впав. Щоб КП надавали якісні послуги і розвивалися, слід підвищувати тарифи. У Білій Церкві тариф вищий на гривню на метрі квадратному в багатоквартирних будинках. Наші люди хочуть ремонтів у під’їздах? То давайте збиратися і вирішувати ці питання разом, прораховувати. Ми не ремонтуємо приватні будинки, то як бути з ремонтами у багатоквартирних, які теж є приватною власністю.

«ТС»: За 12-бальною системою, як ви оцінили б якість роботи міської комунальної сфери загалом та ефективність вашого особистого керівництва зокрема?

М.К.: На тверду десятку.

В.А.: Може, споживач нам поставить 11. У роботі керуємося відгуками населення – дзвінками, заявами, скаргами, критикою. Ми реагуємо на кожне звернення. Подивіться, «Бориспільтепломережа» в опалювальний період працювала без аварій, «Бориспільводоканал» теж, як і інші суб’єкти господарювання. Населення цілодобово і безперебійно отримує житлово-комунальні послуги. Із професійними завданнями справляємося. Цілодобово працює аварійно-диспетчерська служба, куди надходить 100 і більше дзвінків на добу з приводу води, тепла чи електроенергії тощо. Причини неполадок усуваються комплексно.

«ТС»: Яка середня зарплата комунальників? Є плинність кадрів? Чи вистачає професіоналів, техніки?

М.К.: Техніки бракує. Добре, що зима була малосніжною, то справлялися із розчищенням. Не вистачає дорожніх комбінованих машин, їх лише дві старі. Потрібна техніка малої механізації – для посипання тротуарів. Потрібні газонокосарки, техніка для вивезення негабаритного сміття, нові трактори. Востаннє ми придбали сміттєвози «Мерседес». Міських грошей на все не вистачає. Для асфальтування доріг потрібно щорічно 40 млн грн, а виділяємо 10-13 млн грн. Цього мало.

В.А.: У КП «ЖЕК-1», КП ВКГ «Бориспільводоканал» за 2015 р. середня заробітна плата становила у межах 3-4 тис. грн. Зарплату виплачено за січень. Усі нарахування йдуть прозоро, сплачуються податки, є соцпакет. Плинність кадрів неістотна за рахунок працівників похилого віку. Середній вік комунальника – за 50 років. Молодь не йде в «комуналку». Спасибі людям, які приїздять із сіл району працювати у міські КП. У КП «ВУКГ» – половина працюючих з району. Нині проблема – кваліфіковані робочі спеціальності, водії, трактористи. Спробуйте знайти екскаваторника. Проблема для  молодих робітників – відсутність службового житла.

М.К.:  Закон про реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків дав змогу людям приватизувати кімнати, в яких вони прожили більше 5 років. Тож у місті всі гуртожитки приватизовані, не лишилося житла для молодих спеціалістів.

«ТС»: Торік делегація з Борисполя побували у колишньому Іллічівську, нині — Чорноморську, де відзначили чистоту міста та велику кількість троянд. Обіцяли перейняти досвід, зобов’язавши підприємців прибирати та квітчати прилеглу до їхніх магазинів, МАФів, ресторанів територію. 

М.К.: Почну із договорів на вивезення сміття з приватного сектору. У Білій Церкві 90% населення уклали такі договори, у Борисполі – 30% свідомих. Бо там чітко прописали у положення про благоустрій, що власники приватних будинків зобов’язані укладати такі договори й відповідне рішення прийняли на сесії. Коли хто відмовляється від договору – складається протокол про адмінпорушення щодо благоустрою міста. Усе згідно із законом. Штраф від 340 до 850 грн через адмінкомісію. Прибирати територію приватний сектор повинен до осьової лінії дороги – це прописано у законодавстві. Хто прибирає? Одиниці. У «ВУКГ» працює 20 двірників, а щоб прибирати все місто, потрібно хоча б 200. Де брати кошти? Наступна законна вимога: суб’єкти господарювання мають прибирати свою територію у радіусі 20 м. Більшість підприємців не прибирають. Треба, щоб інтенсивніше працювала інспекція з благоустрою і «виховувала» непокірних штрафами.

Щодо троянд, то їх висадимо на центральній площі, уже замовили підставки у трипільському стилі для витких кущових різнокольорових сортів.

В.А.: Благоустрій у місті триває не два місяці, а цілий рік. Міська влада закликає підприємців до окультурення територій, просить усіх мешканців долучатися до процесу прибирання. Подивіться, ПрАТ «АТАСС» спиляли старі тополі й якісно оформили свою територію. Іншим підприємцям варто брати приклад і проявляти ініціативу, а влада  підтримає такі ідеї.

Оксана КОБЗАР, «ТС»

Share Button