ЗАЙВИЙ ДЕНЬ КАЛЕНДАРЯ

У високосній даті: гнів Касяна чи розрахунок Цезаря?

29 лютого — не тільки рідкісна дата, а й таємнича та містична. За підрахунками вчених, вірогідність появи на світ цього дня — 1:1461.

Щоб улітку не лютували морози

За астрономічними мірками, якби не було 29 лютого, то в календарі настав би повний хаос. Дерева, приміром, зацвітали б у грудні, а посеред серпня лютували б морози. Загалом, наші мудрі попередники помітили, що рік, тобто час, за який Земля обертається навколо Сонця, триває 365 із чвертю днів. Цю величину, зокрема, встановили за часів правління Юлія Цезаря на підставі розрахунків давніх єгиптян. Тому, щоб календар не збивався, а березень завжди був навесні, вересень — восени, Юлій Цезар наказав раз на чотири роки до календаря додавати ще один день. Звідси — започаткування 29 лютого.

На четвертий рік вії піднімалися

Своє відображення 29 лютого знайшло в релігії, філософії, народних повір’ях. У народі цей день називають Касяновим — що символізує надмірно сердитого і немилосердного чоловіка з довгими до колін бровами, віями та бородою, за якими він нікого не бачить протягом трьох літ. На четвертий рік, за міфічним поясненням, вії в нього піднімалися, і зле ставало тому, на кого він дивився. У давнину люди цього дня намагалися не вставати з ліжка, доки не зійде сонце, і не виходити на вулицю, щоб «Касян не глянув своїм зором», а також не працювати, щоб його не розгнівати.

Кара за незабруднені ризи

А ще побутує така легенда.

Якось Касян та Миколай ішли в церковних справах, зодягнувшись в білі ризи. Дорогою вони зустріли бабусю, котра загрузла в багнюці. Миколай і каже:

— Давай, Касяне, допоможемо старенькій.

— Я не можу, — відповів попутник, — мої білі ризи забрудняться…

Миколай тим часом допоміг бабусі вибратися з болота, але при цьому забруднив одяг. Йдуть обоє мовчки, коли їм назустріч вийшов Бог й питає:

— Чого це в тебе, Миколаю, брудні ризи?

— Там, на дорозі, застрягла бабуся, — відповів, — то я її рятував.

— А в тебе чому чисті? — звернувся до Касяна.

— Бо я не побажав бруднитися.

— Гаразд, — відповів Бог, — якщо ти знехтував святу заповідь — допомагати людям у біді, то пам’ятатимуть тебе раз на чотири роки, а Миколая за благородний його вчинок відзначатимуть двічі на рік.

Особа — реальна, житіє — повчальне

У Житії святих можна зустріти Касяна Римлянина, котрий походив із знатної багатої родини. Перебуваючи в Константинополі, він став учнем Іоанна Златоуста. На схилі літ облаштував чоловічий монастир, де зберігаються його мощі. Помер у 435 році. Церква згадує цього святого 13 березня. А прив’язка така: 13 березня за новим стилем — це 29 лютого за старим стилем. Утім, Касяна Римлянина церква вшановує й у невисокосні роки — у повечір’я 28 лютого.

Щастя не менше

Чомусь здавна в народі високосний рік вважається неврожайним, несприятливим для одруження тощо. Але це не що інше, як марновірство, вважають представники церкви. Просто у всьому людина має покладатися не на забобони, а на Бога.

День народження — раз у 4 роки?

Німецький професор Хайнріх Хемме винайшов «календар» святкування дня народження для тих, хто народився 29 лютого.

За словами вченого, ті, хто народився 29 лютого, можуть справляти день народження кожен рік, але день святкування залежить від години народження. Ті, хто народився в перші години після півночі, можуть відзначати день народження 28 лютого. Для тих, хто народився ближче до півночі 1 березня, краще відзначати день народження 1 березня.

Ті, хто народився в першій половині дня (від 6-ої ранку до 12-ої дня), перші два роки справляють день народження 28 лютого, а третій рік – 1 березня. Для тих, хто народився в другій половині дня (від 12-ої дня до 6-ої вечора), графік святкування наступний: перший рік – 28 лютого, а наступні два – 1 березня.

Згідно з даними пологових будинків, батьки часто намагаються записати народжених у високосний рік дітей або на 28 лютого, передостанній день зими (рідко), або, набагато частіше, на 1 березня, перший день весни. Мотивують це зазвичай тим, що дитина не повинна втрачати день народження.

На планеті їх — 30 мільйонів

Скільки на планеті тих, хто народився 29 лютого? Статистика каже: майже 30 мільйонів осіб. Серед них чимало відомих людей. Приміром, у 1944 році народився український політик Олександр Мороз, у 1940 році з’явився на світ український футболіст та тренер Йожеф Сабо, у 1792 році — італійський композитор Джоаккіно Россіні.

Що стосується астрологів, то більшість до 29 лютого ставиться, як до звичайного дня. Проте є загальні правила для людей, які народилися за сильного впливу Місяця. Їм завжди треба остерігатися, коли Місяць уповні. А для всіх добра прикмета: у високосний рік починати нові справи. Єдине, що не радять астрологи, — це переселятися в нову оселю.

Підготувала Наталія ВЕРЕСНЕВА

Share Button