Вишеньківці: «Врятуйте нас від лікаря!»

17 лютого у 11 кабінеті Бориспільської РДА було людно – за «круглим столом», який проводив перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Солдатенко,  зібралася чимала ініціативна група із с. Вишеньки на чолі з трьома місцевими депутатами. Вони скаржилися на завідуючу сільською лікарнею Людмилу Бондаренко й вимагати її відсторонення від обов’язків. Гострий і невідкладний людський біль чиновники колективно діагностували. Вердикт – місяць для аналізу під фаховим наглядом медиків.

Пасквілі на медика. Обранці з с. Вишеньки Віра Савон, Григорій Ташлай та Надія Шевченко за підтримки радикально налаштованих односельців просити керівництво району втрутитися у хронічний сільський конфлікт і позбавити село від його причини – завідувачки тамтешньої лікарні Людмили Бондаренко.

«Скажіть, чому жителі Вишеньок, маючи  прекрасну дільничну лікарню, оминають її?  Бо від Людмили Василівни меддопомоги не дочекаєшся, на телефонні дзвінки вона не відповідає, автомобіль «швидкої» використовує у власних цілях – їздить по селу та збирає підписи на свою підтримку. Селяни не задоволені роботою завідувачки. Ми з 2005 року  пишемо скарги в ЦРЛ, РДА з цього приводу. У 2012 році село піднімалося проти неї, але тоді повірили, дали шанс. Уже досить терпіти її некоректну поведінку стосовно відвідувачів,  — посипалися претензії від представниць ініціативної групи. – Просимо нас підтримати, коли ні, то збиратимемо сходку села та запрошуватимемо телебачення, щоб усі дізналися про конфлікт».

«У Вишеньках немає педіатра, терапевта, а сімейний лікар, яким є Людмила Бондаренко, до новонароджених не приходить на огляд, проте амбулаторні картки дітей заповнює заочно. Під її керівництвом ніхто з фахівців не хоче працювати, вона всіх колег «виживає». Врятуйте нас від такого лікаря! Не можете зняти з посади, то заберіть її у районну лікарню на підвищення»,  —  говорили наперебій жіночки.

Мета – дивитися в корінь. Володимиру Солдатенку вдалося толерантно утихомирити розбурханий гнів вишеньківців обґрунтованою інформацією, що про конфлікт районне начальство знає, переймається ситуацією, але розбиратися у ньому законне право мають лише медичні фахівці. Тому РДА дано відповідне доручення головному лікарю ЦРЛ Олександру Щуру створити робочу групу з метою перевірки фактів, викладених селянами щодо порушень у професійній діяльності Людмили Бондаренко. «РДА не має повноважень дати юридичну оцінку таким зверненням, натомість створена робоча група висвітлить об’єктивну картину у вишеньківській лікарні, зробить висновки та винесе рішення»,  —  пояснював В. Солдатенко.

Лікар-методист інформаційно-аналітичного відділу ЦРЛ Володимир Ляшенко повідомив, що 11 лютого члени комісії відвідали дільничну лікарню, де перевірили організаційну діяльність закладу й виявили низку порушень – шляхові листи відсутні, недоліки у веденні документації, – на що вказано завідувачці лікарні. Наступний етап перевірки – робота Л. Бондаренко як фахівця, після якої можна буде говорити про можливі кадрові рішення.

«Головна причина багаторічних непорозумінь у вишеньківській лікарні – відсутність спеціалістів загальної практики сімейної медицини, бо в селі для молодих спеціалістів немає службового житла, – вважає В. Ляшенко.

Процес пішов. Після тривалих дебатів В. Солдатенко запропонував компроміс – усний меморандум між представниками районної адміністрації, райради, ЦРЛ і селянами: впродовж місяця дочекатися висновків медичної комісії й зустрітися для прийняття остаточного рішення. За цей час вишеньківці мають визначитися зі службовим житлом для майбутніх медпрацівників, винести на сесійне обговорення діяльність лікарні та її керівника й сформувати спільне рішення, що відображатиме думку всього села. На захист лікарки він нагадав її опонентам, що саме Л. Бондаренко в період державної медреформи за часів «азарівського» уряду самовіддано відстоювала вишеньківську лікарню, яку планували закрити. Матеріальний стан дільничного закладу – теж її чимала заслуга. Наостанок головуючий порадив селянам бути неупередженими та дочекатися висновків перевіряючих.

Зрозуміло, що гаряча тема може мати неочікуване продовження, але цей проміжний її етап пройшов у конструктивному ключі, селяни були почутими, що може послабити соціальну напругу у Вишеньках. Не слід забувати, що вакцини проти людського осуду не існує, а причини «перемити кістки» ближньому завжди знайдуться. Та чи на благо?

За словами завідувача сектору по роботі зі зверненнями громадян РДА марини Гольоси,  такі «круглі столи» відтепер проходитимуть щомісяця кожної третьої середи. Ініціатива зустрічей належить Київській ОДА.

Жителі району, які бажають  поспілкуватися з головою РДА та його заступниками,  можуть попередньо записатися в кабінеті 11 районної адміністрації, наголосила М. Гольоса.

Оксана КОБЗАР, «ТС»

Share Button