23 мільйони гривень — для розвитку та комфортного проживання

28 січня у Борисполі відбулося чергове засідання міської ради. У сесійній залі зібралося 30 депутатів із 34. На порядку денному — безліч важливих для міста питань. Зокрема, говорили про бюджет, нові податки, «Рошен» та зміни до Конституції.

За традицією, сесія розпочалася з приємного: міський голова Анатолій Федорчук від імені голови Асоціації міст України Віталія Кличка вручив подяки кращим жителям міста. Їх, зокрема, вручено депутатам міської ради Михайлу Шкорупу, Володимиру Шалімову, голові ГО «Територія підтримки» Сергію Нікітюку та ін.

Ще одну нагороду від ГО «Архангел» голова міської партійної організації ВО «Батьківщина» Володимир Нагорний передав вдові воїна АТО Сергія Оврашка Лесі.

Зміни до бюджету, або Вкладаємо у майбутнє

Одним із найбільш обговорюваних питань стало внесення змін до бюджету Борисполя на 2016 рік. Серед інших приймалося рішення щодо фінансування будівництва нових школи та дитсадка у місті. За словами А. Федорчука, наразі на закладання фундаменту майбутньої школи передбачено всього 14 млн грн із 30 необхідних. Міський голова висловив сподівання, що нестачу на першу чергу будівництва все ж знайдуть, аби вже нинішнього року фундамент було залито. Загалом школа обійдеться місту приблизно у 140 млн грн.

Як повідомив А. Федорчук, у планах на 2016-ий – завершити будівництво дитсадка. На нього вже передбачено кошти у розмірі 40 млн грн. Також виділено 5 млн грн на будівництво спортивної зали розміром 45 х 25 м у НВК «Ліцей «Дизайн-освіта». За словами міського голови, душові кабіни, роздягальні, умивальники та туалети буде винесено в окрему будівлю. Наразі готується проект цього об’єкта.

Ще 199 тис. грн передбачено на ремонт зали, що на вул. Глібова, 1, для танцювальних гуртків Будинку дитячої та юнацької творчості, Як повідомив міський голова, батьки гуртківців готові були зробити залу для дітей власними силами, але це виявилося досить дорого. Друге крило цього ж приміщення у майбутньому планують віддати для занять ВПК «Ратоборець».

Досить резонансним виявився пункт рішення щодо облагородження міських озер. Депутат Ярослав Годунок висловив обурення, що на озеро у Нестерівці виділено понад 280 тис. грн, а на природні озера мікрорайону УМБ-17 – нуль. Відповів на закиди А. Федорчук, запевнивши, що всі озера очищуються згідно з програмою, прийнятою міською радою. Як наголосив депутат Олег Романов, частина робіт у Нестерівці вже зроблена ще у 2015 році, і покидати проект на півдороги – не розумно. За словами міського голови, на озері у Нестерівці в майбутньому планують проводити громадські заходи, наприклад, святкування Івана Купала тощо. Що ж стосується озер в УМБ-17, то до них також дійде черга.

До всього, згідно зі змінами до бюджету, нинішнього року заплановано виконати капітальний ремонт доріг, прибудинкових територій, ліфтів. Зокрема, побудувати тротуар по вул. Толстого (664 тис. грн), Тельмана (574 тис. грн), Головатого – Привокзальна (608 тис. грн), від вул. Гоголя до вул. Польової (739 тис. грн). Ще 5 млн грн виділено за програмою встановлення теплових лічильників, завдяки чому 100% будинків у місті будуть облаштовані лічильними приладами.

На все про все (окрім школи) місто планує витратити понад 23 млн грн. По закінченні запеклих словесних баталій депутати все ж проголосували за це питання позитивно.

Бориспільці платитимуть мінімальний податок на нерухомість

З початку 2016 року бориспільці почнуть платити податок на нерухомість у розмірі 0,1% від мінімальної заробітної плати за кожен надлишковий квадратний метр. Про це повідомила заступник міського голови Людмила Ковальова. За її словами, минулого року завдяки зусиллям депутатів з містян ці кошти не стягувалися. Але у 2016-му Верховна Рада України прийняла рішення про обов’язкову сплату податку за надлишок від площі нерухомого майна. Як пояснила Л. Ковальова, оподатковуватимуться квартири площею понад 60 м² та будинки більше 120 м². Якщо у власності є і квартира, і будинок, то загальна площа не має перевищувати 180 м². Також передбачено встановлення додаткової ставки податку у розмірі 25 тис грн для квартир площею понад 300 м² і будинків понад 500 м².

Мається на увазі, що за кожен надлишковий квадратний метр бориспільці сплачуватимуть 1,38 грн на рік. Ця ставка є мінімальною, адже законодавець визначив, що місцеві органи самоврядування самостійно вирішуватимуть, скільки населення платитиме. Слід зауважити, що ця цифра може становити до 3% від мінімальної заробітної плати. Що стосується юридичних осіб, для них залишається колишня ставка –  5,66 грн за м² (0,4105%). Виплачувати податок на нерухоме майно за цей рік громадяни будуть у 2017-му.

Суттєвих змін зазнав і порядок справляння транспортного податку. Якщо у 2015 році оподатковувалися автомобілі, які використовувалися менше 5 років та мали об’єм двигуна понад 3 тис см³, то тепер будуть враховуватися вік автомобіля (менше 5 років від дати випуску включно) та середньоринкова вартість транспортного засобу (понад 750 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2016, що становить 1,03 млн грн). Середньоринкова вартість визначається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, за методикою, затвердженою Кабінетом міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства.

Подякували за відпочинок дітей

Начальник управління освіти і науки Тетяна Чернойван вручила подяку від усієї освітньої галузі міста депутату Володимиру Шалімову, який за 15 років профінансував відпочинок на Чорному морі 148 дітей з Борисполя. Зокрема, за словами Т. Чернойван, минулого літа за рахунок коштів В. Шалімова було придбано 15 путівок для талановитих і  обдарованих дітей нашого міста. Подяку від управління отримав і депутат Євген Грона за організацію перевезення 420 учнів ЗОШ № 6 на новорічні вистави. Ще одну Подяку — Ігорю Шалімову – начальник управління освіти вручила за сприяння розвитку музейної справи у ЗОШ № 6 та ЗОШ № 8.

«Рошену» дали зелене світло

Найбільш хвилююче питання щодо будівництва бісквітної фабрики «Рошен» вирішилося, на диво, швидко й мирно. Хоча все ж зауважень та претензій не уникнули. Зрештою, більшість депутатів підтримали наміри інвестора, але пообіцяли тримати весь процес на власному контролі, аби обіцяне не виявилося лише словами, а забудовник дотримувався вимог міської ради.

Професійно-технічний ліцей поза фінансуванням міста?

Бориспільський професійно-технічний ліцей став каменем спотикання для міського бюджету. Так, за словами А. Федорчука, наразі ведеться запекла боротьба: місцеві ради хочуть, аби фінансування ПТЛ (колишні ПТУ) перейшло до державного або обласного бюджетів. Міський голова повідомив, що від виконавчого комітету надіслано листи у відповідні інстанції, Асоціація міст України направила звернення до президента. За словами А. Федорчука, місто передбачило кошти для утримання закладу лише на перший квартал цього року. Тобто замість виділених раніше 8 млн грн залишили всього 2,7 млн грн, аби учні та працівники закладу мали заробітну плату, стипендії та харчування. Як зміниться ситуація з фінансуванням, поки що невідомо.

Депутати: «Неконституційні зміни до Конституції»

Депутати Ілля Луців та В’ячеслав Деркач виступили зі зверненнями від своїх політичних сил – «Самопоміч» та «Радикальна партія Ляшка», відповідно. Обидва стосувалися змін до Конституції України щодо децентралізації. Зокрема, політики не хочуть підтримувати пункт, що стосується особливості здійснення самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, які сьогодні окуповані й підконтрольні ворогові. На думку депутатів, це визнання особливого статусу Донбасу порушує конституційну цілісність держави. Є претензії і до можливих ризиків зловживання контролем над органами місцевого самоврядування з боку центральної влади. Тож рада вирішила направити єдине звернення до президента та Верховної Ради із закликом провести реальну конституційну реформу – децентралізацію влади, якою буде збережено цілісність держави і створено умови для самодостатнього місцевого самоврядування. Як повідомив В. Деркач, подібні звернення готуються й у інших місцевих радах

У свою чергу, А. Федорчук наголосив, що не вбачає у цих змінах до Конституції нічого загрозливого.

Ольга Рогач, «ТС», фото Тетяни Підгурської

Share Button