ВІДРОДЖУЮЧИ КУЛЬТУРУ, ЯК ГАДАЛИ НА АНДРІЯ

11 грудня у Бориспільському державному історичному музеї відбулися Андріївські вечорниці, традиційно організовані учасниками етноклубу «Передзвін» та жіночим клубом «Понеділкування» (керівник Ганна Крещенко). Це був своєрідний майстер-клас напередодні Андрія, щоб кожен з присутніх міг зануритися в атмосферу прийдешнього свята.

Калита – одне з найбільш улюблених та шанованих молодіжних свят наших предків. Відзначається увечері 13 грудня за новим стилем, або ж 30 листопада за старим – в ніч напередодні зими. Християнська церква в більшості випадків вороже ставилась до молодіжних веселощів на Андрія, адже свято проходило в різдвяний піст, а, як відомо, в цей час заборонялося веселитися, наймати музик, танцювати. Проте старійшини і досі згадують день Андрія, або Калиту, як найвеселіше свято їхньої молодості. Неодружені парубки та дівчата мали останню нагоду замислитися над своїм майбутнім, адже після Водохреща в Україні починалися зимові весілля.

У державному історичному музеї захід, присвячений Калиті, є традиційним. Щороку ентузіасти відтворюють автентичність підготовки та святкування Андрія. Ведуча заходу – Ольга Сусленко розповіла про головні обрядодії Андріївського вечора, а гості, серед яких цього разу було багато дітей, відтворили їх фрагменти. Так відбулося знайомство з прядкою традиційною, маленькі дівчатка гадали за допомогою віночка, шкаралупи горіха та дерев’яних палиць. Та найголовніше – хлопці кусали калиту.

І саме завдяки таким заходам відроджується культурна спадщина України, а отже, відроджуємося і ми – сильна і витривала нація.

Аліна Турович, фото Тетяни Підгурської

Share Button